S’han acabat les vacances. I com... El govern espanyol va per feina i per a sorpresa de tots ha decidit trencar l’acord per a l’ampliació de l’aeroport del Prat del passat 2 agost pactat amb el Govern. El quiosc va carregat avui d’aquesta trencadissa unilateral, de la qual busquen culpables uns i altres. Foc creuat d’acusacions entre ambdues administracions per la suspensió d’un projecte que suposa una inversió de 1.700 milions d’euros. Això pocs dies abans de celebrar-se el que es coneix com taula de diàleg. Bona manera de reprendre el diàleg.

La ministra de Transports (i exalcaldessa de Gavà), Raquel Sánchez,  va apuntar, en informar que trencava l’acord, a la manca de confiança amb el Govern, i aquesta tesi és la que compren la majoria de rotatius. Per descomptat, els diaris editats a Madrid culpen el govern independentista del trencament de l’acord. Així, El País assegura que són els recels de la Generalitat els que han portat a aturar la inversió. De manca de confiança també parla El Periódico, que destaca la falta de suport al projecte per part del govern d’ERC i Junts per Catalunya.

Pèssima notícia

La Vanguardia ens mostra una ministra ben enfadada a la seva portada, i destaca que Sánchez veu inviable el projecte sense el suport “clar” de la Generalitat. Al seu editorial, titulat Pèssima notícia per a Catalunya, dispara contra els missatges llançats els darrers dies tant pel president Aragonès com pels dirigents d’ERC que han fet poc creïble el suport mostrat pel Govern en l’acord de l’agost. I això pocs dies abans de la celebració d’una manifestació contra  l’ampliació de l’aeroport del Prat que té el suport d’unes 300 entitats.

Des del Govern, però, es parla de xantatge, perquè encara quedava molt per fer i per parlar, i no era el moment de trencar. L’acord del 2 d’agost entre Raquel Sánchez i el vicepresident Puigneró era de mínims, però el Govern, si més no des de Junts, es confiava a poder preservar l’espai natural de la Ricarda. La clau estava en el pla director de l’ampliació, encara per redactar i que ha de comptar amb el vistiplau de les autoritats europees. Ara tot ha saltat pels aires, tant per les discrepàncies dins del govern espanyol, amb Podem en contra del projecte, com per les diferències dins del govern català.

La no agressió

I enmig d’aquesta trencadissa, El Mundo i La Razón posen el focus en el cas de la no agressió homòfoba de Madrid per carregar contra l’executiu de Pedro Sánchez, que ha acusat tant el PP com Vox d’atiar aquest tipus d'agressions. El gir de guió d’aquest afer, amb el reconeixement de la presumpta víctima que s’havia inventat l’agressió, ha portat El Mundo a demanar la dimissió del ministre de l’Interior, Fernando-Grande Marlaska. Tot un clàssic.

elperiodico

elpais

lavanguardia

elpuntavui

ara

elmundo

larazon

abc

Imatge principal, la trencadissa de l'acord per l'ampliació del Prat / Pixabay