El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de fer una "operació de xantatge" amb l'aeroport del Prat, i ha afegit que es veu "que mai han tingut la voluntat d'invertir a Catalunya ni de fer de l'aeroport un hub internacional". Aragonès ha fet les declaracions en un fil a la xarxa, després que el govern espanyol ha anunciat que retirava el projecte d'ampliació del Prat.

"Avui ha quedat palès, doncs, el que se sospitava, des del primer minut: que el govern espanyol i AENA han fet una operació de xantatge i que mai han tingut la voluntat d'invertir a Catalunya ni de fer de l'aeroport del Prat un hub internacional", ha insistit.

Aragones1

Aragones2

Segons Aragonès, s'ha comprovat que AENA i el govern espanyol només estaven disposats a fer l'ampliació "si era com ells han pretès des d'un principi, destrossant un espai natural protegit i sense escoltar ni el territori ni el Govern de la Generalitat". "El govern de Catalunya considera que les inversions —i més en el cas d'una de tanta transcendència— s'han de portar a terme mitjançant el diàleg i consens, mai des de la imposició", ha afegit.

El president ha manifestat que ha quedat patent que Catalunya necessita controlar les seves infraestructures. "Ens ratifica en la idea que és imprescindible que els aeroports catalans siguin gestionats per les institucions de Catalunya per garantir el consens de les seves inversions i el necessari compromís ambiental. Una vegada més es ratifica la necessitat que Catalunya decideixi sobre el seu futur polític. No podem continuar acceptant aquest model d'imposició permanent", ha apuntat.

aragones3

Per la seva banda, el vicepresident i responsable d'infraestructures del Govern, Jordi Puigneró, ha acusat l'executiu de Pedro Sánchez de "trencar unilateralment l'acord" per l'ampliació del Prat. "Una nova deslleialtat del Govern espanyol, que no compleix els acords als que vam arribar a Madrid amb la ministra", ha retret el vicepresident, que també ha dedicat retrets als socis republicans del Govern, que s'hi havien pronunciat en contra. "Ho he traslladat al president de la Generalitat: hi ha manifestacions que podien haver estat estalviades i no ajuden a l'objectiu d'arribar al consens", ha advertit.​

Puigneró, que va ser el responsable de l'acord tancat amb el ministeri per l'ampliació de l'aeroport, ha comparegut en roda de premsa des de Brussel·les poc després que ho fes la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per anunciar la decisió de l'executiu espanyol de suspendre la inversió de 1.700 milions d'euros prevista.

En la seva resposta des de Brussel·les, on participa a una reunió del grup parlamentari de Junts, Puigneró ha lamentat la decisió del govern espanyol que afecta una infraestructura fonamental i ha denunciat que "l'Estat espanyol no compleix, un cop més, amb Catalunya". "Com volen que no siguem independents si no inverteixen ni deixen invertir?", s'ha preguntat.

El vicepresident ha defensat de nou el projecte i ha assegurat que protegia la llacuna de la Ricarda, i garantia les connexions per AVE amb Reus i Girona

Però no només això, també ha manifestat "malestar i enuig per la confusió generada per part d'alguns a Catalunya aquests darrers dies". Tot i no concretar l'objectiu de les seves queixes ha lamentat el que ha descrit com a "frivolitat i populisme que un cop més han tornat a fer molt mal a Catalunya". En ser preguntat si es referia a declaracions fetes des d'ERC i el Govern a les quals s'ha referit la ministra durant la seva compareixença, ha reconegut que havia traslladat aquest malestar al president Aragonès.