La premsa editada a Madrid és, per vocació i convicció, espanyola. Premsa nacional en diuen, sempre amb un marc mental que rebutja cap altra concepció d’articulació de l’Estat que no exigeixi mostrar-se convençuts que Espanya és el centre del seu món. I al centre del centre, és clar, Madrid. La premsa espanyola és, de fet, madrilenya, i d’igual manera que es pot acusar la catalana de barcelonacentrisme, l’espanyola és madridcentrista. Ja se sap, si neva a Madrid/Barcelona, neva a tot Espanya/Catalunya, i si no hi neva, no neva enlloc.

Hi ha dies, però, que aquest fet es nota més que altres i de manera fins i tot irresponsable, per no dir perversa. I aquest dimecres n’és un bon exemple, ja que alguns diaris de Madrid han decidit exercir de madrilenys perquè és l’arma que avui els serveix per carregar contra el govern espanyol i els acords a què ha arribat amb altres formacions polítiques per tancar els pressupostos generals. I tot plegat perquè hi ha derivades que afecten Madrid i a alguns la seva concepció nacional d’Espanya els impedeix entendre que partits que ni tenen ni volen desplegament a tot l’Estat puguin incidir en el dia a dia dels madrilenys.

elmundo

Qui ho té més clar és El Mundo, que atia el foc amb un titular provincià: Sánchez remata les seves cessions amb una aliança contra Madrid, i tot plegat perquè ERC compromet el seu suport al govern espanyol després de pactar una “comissió bilateral” contra l’autonomia fiscal de Madrid. En el fons, s’omplen la boca dient que els diputats són nacionals i representen tots els espanyols, però no admeten que això ho practiquin els nacionalistes catalans i bascos. Ho reserven només per als nacionalistes espanyols, els mateixos que volen foragitar alguns partits del Congrés perquè no combreguen amb el seu nacionalisme.

abc

L’ABC no es queda curt. Tot i que el tema principal és per a la immigració: Ja són 6.000 els immigrants allotjats en hotels a les Canàries, aquest diari dedica la franja superior als pressupostos, amb cabecita* de Rufián i el titular El govern espanyol pacta amb els independentistes obligar Madrid a apujar els impostos. La uniformització impositiva, pel que es veu, només és bona quan es teledirigeix des de Madrid.

larazon

Per la seva banda, La Razón obre amb el cas Kitchen, afirmant que El jutge apunta l’ex dos d’Interior: “Sabia la il·legalitat", però sobre els pressupostos indica que Ciutadans menysprea el pacte del PSOE y ERC: “Són dues misèries” i afegeix que el partit d’Arrimadas Negociarà malgrat que Esquerra, PNB i Bildu ja han pactat.

elpais

En la seva habitual línia progovernamental, El País tracta el tema assegurant que El govern lliga amb ERC els Pressupostos d’una legislatura, i afegeix que Sánchez es garanteix aprovar els comptes, prorrogades des de 2018, gràcies al suport dels independentistes catalans, el PNB i EH Bildu.

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

ara

Finalment, aquests són els principals titulars dels diaris editats a Barcelona/Catalunya sobre l’acord pressupostari: Esquerra i el PNB donen via lliure als comptes de Sánchez a El Periódico; Preacord entre ERC i el govern espanyol pel pressupost a El Punt Avui; ERC i PNB garanteixen a Sánchez l’aprovació dels pressupostos a La Vanguardia; i Preacord per als pressupostos entre ERC i PSOE a l’Ara.

 

*Encara ben entrats els anys noranta del segle XX, el diari ABC només duia fotografies en un plec de pàgines a l’inici i al final de cada edició. En les pàgines interiors les notícies s’il·lustraven només amb petits dibuixos a tinta negra amb retrats dels protagonistes de la informació. Popularment, aquells retrats s’anomenaven cabecitas.