No han trigat a arribar les reaccions al preacord entre el govern espanyol i Esquerra Republicana per als pressupostos de l’Estat. També des de la Comunitat de Madrid, després que els republicans hagin acordat revisar el sistema fiscal per acabar amb situacions com el dumping fiscal a la capital espanyola. Ha estat el conseller regional d’Hisenda i Funció Pública, Javier Fernández-Lasquetty, qui ha advertit tant La Moncloa com ERC que “tindran els madrilenys al davant”.

En declaracions als mitjans després de fer-se públic el preacord, Lasquetty ha denunciat que “és una vergonya que un pacte entre socialistes i independentistes pretengui apujar els impostos obligatòriament als madrilenys”. En aquest sentit, el conseller d’Ayuso ha advertit que “si pretenen eliminar les baixades d’impostos que hem fet, en impostos com successions o patrimoni, tindran davant la Comunitat de Madrid i tindran davant els madrilenys”.

Segons el preacord amb el govern espanyol anunciat per Gabriel Rufián, es crearà un comitè bilateral "per a una reforma fiscal total, justa i progressiva" i un grup de treball específic per a la reforma de l'impost a les grans fortunes. L'objectiu, ha dit el portaveu d'ERC al Congrés, és "acabar amb el dumping fiscal a Madrid".