Algunes portades d’aquest divendres anuncien problemes per a la imatge de Junts arran de l’acord amb el PSOE per delegar competències sobre immigració a la Generalitat de Catalunya. És material inflamable i excusa per caracteritzar Junts com a partit xenòfob o ultra. L’acord no especifica concretament en què consistirà aquesta delegació —quines competències, com s’exerciran, els seus límits…— i els dos partits signants han enviat missatges entre confusos i difusos, alhora que els socialistes no han trigat ni dotze hores a tirar aigua al vi en aquest afer, com titulen tant La Vanguardia com El País. Gent de Junts que els diaris no identifiquen pretenen que la Generalitat pugui expulsar estrangers delinqüents multireincidents, controlar els fluxos migratoris, les quotes d’acollida i l’acompanyament lingüístic, i atorgar permisos de residència, segons expliquen aquests dos diaris. L’Ara titula per la demanda més vistosa de Junts, la de les expulsions d’immigrants multireincidents.

Això ha caigut com una bomba a El Mundo i a l’ABC, com és fàcil de deduir pel contingut i el to de les seves portades. El tabloide ultra acusa el partit independentista de xenòfob i també es fa ressò d’unes declaracions d’Oriol Junqueras, que ha qualificat de “discurs d’extrema dreta” algunes posicions públiques atribuïdes a càrrecs de Junts. Aquest diari mereix una certa credibilitat en aquest tema, perquè la seva línia editorial actual és la que més a prop està de les tesis xenòfobes de la ultradreta espanyola. Afegeix-hi la catalanofòbia que des de fa anys és un dels seus senyals d’identitat i tindràs una explicació del seu títol de portada.

L’ABC no s’inquieta per la presumpta deriva xenòfoba dels de Puigdemont, sinó perquè aquesta delegació competencial suposa, en el seu cap, la fragmentació de la sobirania indivisible de l’estat espanyol, etcètera, etcètera. Un dels subtítols del tabloide monàrquic explica que el ministre de l’Interior “prova de calmar a la policia”, indignada per la delegació de competències en immigració. Espanya és un Estat on la policia pot revoltar-se, ni que sigui de paraula, contra una decisió del seu patró —el govern sortit de les urnes i del Congrés— i el ministre sentir-se obligat a anar-los al darrere. La Razón es desmarca dels seus col·legues del trio de la benzina i obre portada donant per fet que Pedro Sánchez desballesta Espanya perquè ja té decidit marxar a Brussel·les. Es veu que és imminent. Com tant li fa sis com seixanta, el president del govern espanyol ha decidit celebrar amb els independentistes una orgia d’acords a l’estil de les pel·lícules sobre les disbauxes dels últims dies dels nazis, quan donaven la guerra per perduda.

La Vanguardia
La Vanguardia
El País
El País
Ara
Ara
El Periódico
El Periódico
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El Punt Avui
El Punt Avui