La majoria de portades obren amb el retorn de l’Estat a l’accionariat de Telefónica vint-i-sis anys després que el govern de José María Aznar la privatitzés. La Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI) gastarà 2.000 milions d’euros en el 10% de la teleco. L'operació és la resposta del govern espanyol a l'entrada en el capital de la teleco saudita STC, que controla directament un 4,9% de Telefónica i, indirectament, un altre 5%, pendent de la preceptiva autorització oficial. L’Estat espanyol serà, doncs, el principal accionista de l’operadora —que aquests dies ha dit que vol acomiadar 3.959 empleats. 

Els diaris publiquen uns títols opacs que expliquen el fet com si, de sobte, hagués caigut un meteorit. El País diu que l’Estat entra “per liderar el seu accionariat”. L’ABC fa el mateix amb altres paraules. El Periódico ni això. La Razón hi dedica el títol més petit de la seva primera pàgina. Els únics diaris que expliquen el rerefons d’aquesta decisió al títol principal de portada són La Vanguardia i El Mundo, que esmenten l’Aràbia Saudita. El diari de Barcelona escriu un títol de verb inflamat (“El govern espanyol planta cara…”). El madrileny atribueix l’operació a Pedro Sánchez i la qualifica de “cop de mà”, amb aquest èmfasi castrense tan còmic que gasta el tabloide ultra

O potser l’hauríem d’anomenar el tabloide catalanòfob, enderiat com està a presentar el català com una llengua de discòrdia i factor principal de tot el que va malament a l’escola catalana. Aquest dimecres, El Mundo dedica tres pàgines a dir que els escolars catalans són els que més rebutgen l’escola a conseqüència de “la imposició del català, l’augment de la immigració i el malestar docent amb la Generalitat”. Fa servir paraules com “commoció”, “ensorrada”, etcètera. 

En una altra peça torna a recollir per enèsim cop el ganyol del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per “l’assetjament que pateix per fer complir el bilingüisme”. Jutges i fiscals plorant perquè se senten acorralats a causa de la llengua catalana? Fa riure. La resta del que publica és un refregit amb mala llet de mentides i mitges veritats que presenta Catalunya com si fos Corea del Nord. L’ABC també se suma a la campanya catalanòfoba amb menys traça i acusa la Generalitat de “coaccionar” la missió del Parlament Europeu orquestrada per l’eurodiputada Dolors Montserrat, del PP, per fer veure que el català i l’espanyol no poden conviure.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón