El govern d'Espanya ha ordenat a la SEPI la compra del 10% del capital de Telefónica aquest dimarts. El Consell de Ministres ha acordat ordenar a la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) que dugui a terme l'adquisició de fins a un 10% del capital social de Telefónica, segons ha informat l'empresa pública a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a través d'un fet rellevant. Les accions de Telefónica que cotitzen a Wall Street repuntaven gairebé un 4% després de conèixer-se la decisió.

"Telefónica és una companyia líder en l'àmbit de les telecomunicacions, tant a Espanya com en el pla internacional. Desenvolupa un conjunt d'activitats que resulten de crucial rellevància per a l'economia, el teixit productiu, la investigació, la seguretat, la defensa i, en definitiva, el benestar dels ciutadans," destaca el text.

L'entrada de la SEPI en la companyia que dirigeix José María Álvarez-Pallete és "amb una vocació de permanència". L'entitat assegura que la participació permetrà proporcionar a Telefónica "una major estabilitat accionarial" perquè la companyia aconsegueixi els seus objectius i contribuirà "a la salvaguarda de les seves capacitats estratègiques".

En aquest sentit, assenyala que procedirà a dur a terme els tràmits i actuacions que permetin posar en marxa el procés per a, "minimitzant l'impacte en la cotització, completar l'adquisició del volum d'accions necessari".

El govern d'Espanya contraataca a STC

L'operació arriba, després que el passat 31 d'octubre, en un fet rellevant remès a la CNMV, la SEPI confirmés que estava “monitorant la situació de Telefónica” i “està duent a terme una anàlisi exploratòria intern relatiu a una eventual adquisició d'una participació accionarial en aquesta companyia”. Des de llavors, a penes s'havien produït moviments.

Poc abans, al setembre, la companyia de telecomunicacions STC (Saudi Telecom Company) va irrompre en el capital de l'empresa espanyola, amb la compra del 4,9% del seu capital i d'un altre 5% en derivats que li permetrien arribar fins al 9,9% del capital. Si bé amb aquestes xifres no requereix una autorització governamental, el govern d'Espanya podria activar l'escut antiopas en cas que sobrepassés l'actual participació o pretengués tenir representació en el consell d'administració de Telefónica.

Així mateix, en ser Telefónica un dels principals contractistes del Ministeri de Defensa, la llei estableix que per a exercir drets polítics, votar en la junta o nomenar un vocal en el consell, el govern espanyol haurà d'autoritzar l'entrada.

Després de mesos temptejant el terreny, el govern ha mogut fitxa per a protegir els interessos estratègics que una empresa com Telefónica té a Espanya, no sols pel que fa a telecomunicacions, sinó també en el sector de defensa. Cal destacar que STC, l'operadora més gran d'Orient Mitjà, està controlada en un 64% pel fons sobirà saudita, Public Investment Fund (PIF), pertanyent a la família reial de l'Aràbia Saudita.

L'operació perquè l'Estat tingui una participació representativa en el capital d'una de les empreses més grans del país no desentona amb altres països europeus. D'aquesta manera, Alemanya, per exemple, controla un 13,8% del capital de *Deutsche Telekom i França és present en el capital d'Orange amb una participació del 13,4%.  També Itàlia, Noruega o Suècia són presents en el capital d'empreses de telecomunicacions importants.