Unanimitat per golejada a les portades dels diaris que trobem avui al quiosc. Els dilluns costa fer portada si no tens un tema exclusiu i la Covid ho ha posat fàcil una vegada més, amb el Brexit avançat a causa del coronavirus. Hi ha comptades excepcions amb els protagonistes recurrents: els presos polítics i el rei emèrit Joan Carles, fugit a Abu Dhabi i no sabem si amb Covid.

El Mundo porta la Fiscalia i els presos polítics a portada, llançant un advertiment al govern espanyol:  s’oposarà als "indults generals" als condemnats per l’1-O. Els fiscals del procés, Javier Zaragoza i companyia, estan preparant el seu informe sobre els possibles indults i adverteixen que la Constitució prohibeix generalitzar la mesura, que els condemnats no s’han penedit, que les penes són proporcionades... Més del mateix. S’oblida de dir el rotatiu que aquest informe no és vinculant. Res, un petit detall sense importància.

El discurs de Nadal

L’altra excepció, encara que indirecta, és el rei emèrit. Felip VI ha de fer aquest dijous el tradicional discurs de Nadal i a ningú se li escapa que aquest any ho té fotut amb el pare fugat i amb un munt de causes judicials obertes per frau fiscal. No s’esperin un missatge del tipus tots som iguals davant la llei, que no el tindrem, segons explica La Razón. Han passat nou anys d’aquell discurs de Nadal en què Joan Carles es desmarcava del seu gendre Urdangarin i assegurava que “la justícia és igual per a tots”. El mestre va renegar de l'alumne, i ara el fill del mestre mirarà cap a una altra banda. La Covid, deu pensar l’actual ocupant del Palau de la Zarzuela, l'hi ha posat fàcil.

Aquesta Covid ocupa la resta de portades amb aquest Brexit que arriba amb uns dies d’antelació gràcies al coronavirus. Una nova soca, que sembla que es transmet amb més virulència, ha portat Boris Johnson a tancar Londres i el sud del país i ha posat Europa en alerta. De soques de la Covid-19 se n’han detectat fins a un centenar des que va començar la pandèmia, però la por que s’estengui encara més la pandèmia en plenes festes de Nadal ha fet saltar totes les alarmes. A Downing Street i a Brussel·les, que avui decidirà què s’ha de fer mentre hi ha països que s’han avançat i han tancat l’entrada a ciutadans del Regne Unit. Espanya, però, en espera del que decideixi la Comissió Europea, cosa que li retreuen al govern de Pedro Sánchez els diaris amics.

La Covid també protagonitza la portada d’El Periódico. Però de més a prop. Una malalta de coronavirus, des del llit a l’Hospital de Sant Pau, llança una crida: “Deixeu-vos de festes”, afirma dies abans de les festes de Nadal.  “Va ser un error no confinar pel pont”, reconeix ara el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, a El Punt Avui el mateix dia que entren en vigor les noves restriccions. Veurem què diran passat Reis.

elmundo

larazon

abc

elpaiselperiodico

lavanguardia

elpunt avui

ara