La Fiscalia Anticorrupció va recomanar el setembre del 2018 que l’Agència Tributària investigués els comptes de Joan Carles I en el marc de les diligències obertes arran de les converses entre l’excomissari José Manuel Villarejo i l’examant de l’emèrit Corinna Larsen. A l’escrit, els fiscals reclamaven l’arxivament de la investigació, però advertien que de les converses es desprenia que hi podien haver irregularitats fiscals.

Els llavors fiscals del cas Villarejo, segons informa La Razón, advertien a l’escrit enviat al jutge instructor que “les potencials contingències tributàries que indiciàriament revelen les converses sí que és possible que mereixin l'atenció de les autoritats tributàries i, si s'escau, poguessin derivar en el futur en les corresponents denúncies per delicte fiscal”.

Entitat suficient

Els representants del ministeri públic recordaven que mesos abans, el 12 de juliol tècnics del ministeri d’Hisenda havien fet arribar al magistrat un comunicat on alertaven que les converses de Villarejo i Larsen, "tenen l’entitat suficient perquè l’AEAT (Agència Tributària) hi pari la màxima atenció i les verifiqui".

Malgrat tot plegat, no hi ha constància en la causa que l’Agència Tributària investigués res. Sí que consta un escrit de l’Oficina Nacional d’Investigació del Frau (ONIF) de l’agència, que sosté que Joan Carles I “no ha presentat declaració informativa sobre béns i drets situats a l’estranger”.

Corinna Larsen amant rei - EuropaPress

Les converses de Villarejo i Corinna Larsen van destapar l'entramat del monarca a l'estranger / Europa Press

Les comissions de l'AVE

La causa judicial contra Joan Carles per les converses va ser arxivada el setembre del 2018, però la Fiscalia anticorrupció va mantenir oberta la investigació sobre les comissions de l’AVE a La Meca, que el juliol d’aquest any va passar a mans del fiscal del Tribunal Suprem. Un nou informe del ministeri fiscal insistia que les converses gravades per Villarejo mereixien l’atenció de les autoritats tributàries perquè podien derivar en el futur en “les corresponents denúncies per delicte fiscal”. El 20 de juliol el magistrat del cas Villarejo va reobrir la peça de les converses.

Mesos abans, el setembre del 2019, la Fiscalia Anticorrupció estava investigant l’ús per part de Joan Carles I i familiars seus de targetes black, a nom de l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause. Va ser en publicar-se aquesta investigació, que l’emèrit va decidir regularitzar la seva situació fiscal, hauria defraudat 120.000 euros a Hisenda.