L’escalada dels preus de la llum, que dia rere dia superen màxims històrics, combinada amb una onada de calor també de rècord ha portat el govern espanyol a llançar una proposta que caldria estudiar amb molt de deteniment, la de crear una empresa pública per a la gestió de l’electricitat. Aquest tema és el principal de les portades d’aquest divendres, 13 d’agost del 2021, que també inclouen informacions prou calentes com l’onada de calor, l’incendi de dijous a la Terra Alta i el gran caos que s’està produint a l’Afganistan, on ja ningú es creu que el govern oficial podrà resistir l’embat dels talibans i les apostes ja no són qui guanyarà aquesta nova fase de la guerra, sinó quan caurà la capital, Kabul, en mans dels integristes.

elmundo

Comencem el repàs pel diari El Mundo, perquè és capaç d’agitar l’espantall del comunisme amb aquest titular: ‘Ribera planteja nacionalitzar la hidroelèctrica a l’estil Podemos’, tot afegint que ‘El PSOE, desbordat per la pujada de la llum, assumeix l’ideari del seu soci i amenaça amb “disposar d’aquella energia a través d’una empresa pública"’. Sobre la calorada, aquest diari informa així: ‘Un infern a 45 graus i alerta roja pel perill d’incendis’, mentre que sobre l’Afganistan apunta que ‘Els talibans apunten ara a Kabul després de prendre Herat en un temps rècord’.

elpais

El País tria com a títol principal aquest: ‘L’alça del preu de la llum dilueix quasi tot l’estalvi de la rebaixa de l’IVA’ i afegeix que ‘El govern espanyol estudia crear una empresa pública per gestionar hidroelèctriques’. Aquest diari també informa que ‘L’onada de calor asfixia Europa’ i que ‘Els talibans prenen tres ciutats clau a l’Afganistan’.

larazon

Per la seva banda, La Razón va per lliure i titula ‘LaLiga Impulso, un pacte a la baixa sense Madrid ni Barça’ i no treu cap tema de l'elèctrica pública ni de l’Afganistan, però si de la pujada de temperatures: ‘Espanya s’ofega de calor’.

abc

Finalment, l’ABC dedica la seva portada a la situació que viuen els col·laboradors dels militars espanyols a l’Afganistan, en perill ara davant l’avanç dels talibans: “Traieu-nos de l’Afganistan, els talibans ens degollaran”, informa aquest mitjà, amb una fotografia d’un grup d'intèrprets amb una pancarta que, tot i la tragèdia que viuen, no diu gaire de la seva capacitat per comunicar-se en castellà.    

araelperiodicoelpuntavui

lavanguardia

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, a l’Ara llegim que ‘L’Estat obre la porta a crear una elèctrica pública’, ‘Èxode afganès fugint dels talibans’ i ‘Estabilitzat el primer foc important de l’onada de calor’; a El Periódico, la lletra grossa diu ‘Morts de calor’ i ‘El govern espanyol s’obre a una reforma per controlar la tarifa de la llum’; a El Punt Avui hi llegim que ‘El foc espanta el Matarranya’ i ‘Els talibans assetgen Kandahar i ja són a prop de Kabul’ i finalment a La Vanguardia, ‘El govern espanyol sospesa crear una empresa pública per a les concessions elèctriques’, 'A qualsevol lloc, menys al bosc'  i ‘El gran desplegament i l’Ebre frenen el primer incendi de l’onada de calor’.

 

Imatge principal: Un home es refresca en una font al parc de la Ciutadella de Barcelona / Carlos Baglietto