Mentre avança l'ofensiva talibana, el Govern dels Estats Units ha mobilitzat milers de marines per a la possible evacuació de l'ambaixada nord-americana a l'Afganistan. La decisió també apunta a la sortida dels ciutadans nord-americans que estan a Kabul, la capital. L'Administració Biden es prepara així per a una possible caiguda de Govern afganès al mes de setembre, segons han indicat fonts governamentals a The New York Times.

Els negociadors nord-americans també estan mirant d'obtenir garanties dels talibans que no atacaran l'ambaixada si envaeixen la capital, segons fonts nord-americanes. L'ambaixada ha enviat aquest dijous una sèrie d'alertes, instant els nord-americans a "sortir de l'Afganistan immediatament usant les opcions de vols comercials disponibles".

Avanç talibà imparable

 

Els talibans han ocupat aquest dijous Herat, la tercera ciutat més important de l’Afganistan i la capital de la província occidental homònima, que s’afegeix a unes altres deu capitals regionals caigudes sota control insurgent en l’última setmana. L'avanç talibà cap a Kabul sembla imparable, cosa que ha provocat els primers intents de pacte del govern afganès.

El Govern afganès ha ofert a una delegació talibana a Doha un acord de repartiment de poder a canvi del cessament immediat dels atacs a les principals ciutats de l'Afganistan, una proposta que forma part d'unes negociacions de pau. "El Govern afganès ofereix la participació en el poder als talibans i exigeix ​​el cessament immediat dels atacs a les ciutats en el nou pla de pau", han indicat aquest dijous fonts oficials no identificades a canal de notícies afganès 1TV.

"Lamentablement, la major part de la ciutat d’Herat, inclosa la casa del governador i la caserna de la policia (...), ha estat capturada pels talibans", ha dit Simin Barakzai, diputada per aquesta circumscripció a la Cambra baixa del Parlament nacional. La parlamentària ha afegit que els insurgents han aconseguit el control de la seu regional de la principal agència d’intel·ligència afganesa i també han ocupat la presó provincial, on han alliberat centenars de presos.

Herat és la tercera ciutat més gran del país, després de Kabul i la meridional Kandahar, i és un dels principals centres comercials i eixos de l’Afganistan, en compartir frontera amb l’Iran i el Turkmenistan. La ciutat s’ha convertit en l’onzena capital provincial afganesa a caure sota control talibà durant l’última setmana, la segona aquest dijous després de la captura de la província meridional de Ghazni, com a part del ràpid avanç talibà al país després de l’inici de la fase final de la retirada de les tropes estrangeres, l’1 de maig.