La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'ha espolsat aquest dijous les culpes de la pujada en el preu de l'electricitat i ha afirmat que no depèn de decisions espanyoles. Ha assegurat que el govern d'Espanya està treballant, amb mesures a curt i mitjà termini, perquè la factura de la llum s'abarateixi un 12 per cent.

Segons la ministra, l'executiu de Pedro Sánchez està "preocupat" per abaratir el preu de l'energia i té encara marges d'actuació per a això. Montero ha fet les declaracions després de la crisi que ha obert Unidas Podemos al govern de coalició, en anunciar mobilitzacions contra l'increment del preu de la llum.

En declaracions als periodistes, Montero ha assegurat de totes maneres que les causes de l'augment que s'està produint en el preu de l'energia elèctrica es deu a factors internacionals.

"Europa té feina també perquè no es produeixin distorsions a nivell internacional en el funcionament del mercat elèctric", ha apuntat, alhora que ha defensat que més enllà dels marges que té cada govern sobre aquest assumpte, la Comissió Europea "té feina perquè no es produeixi cap entorn especulatiu d'apilament d'aquest CO2, que actualment incrementa el preu".

Ha insistit que el govern d'Espanya ha posat en marxa les recomanacions europees per fer front a aquest problema amb mesures a curt termini, com l'aplicació del bo social elèctric, la suspensió de l'IVA de l'energia elèctrica i de l'impost a la producció elèctrica, cosa que permetrà al seu entendre abaratir un 12 per cent el preu de la factura.

No obstant, ha admès que aquestes mesures "no són suficients i no és satisfactori per a aquest govern", d'aquí que s'estiguin explorant altres fórmules perquè durant el pròxim trimestre es redueixi el preu global d'aquesta energia, ha apuntat.

Sobre les crítiques rebudes davant les contínues pujades del preu del quilowatt, Montero ha assegurat que no cal culpar-ne ningú sinó "entendre que aquest sistema no es canvia de la nit al dia", alhora que ha demanat que es "doni un cop de mà" aportant propostes. En concret, s'ha referit a l'actitud del Partit Popular, i l'ha acusat de no fer cap proposta que permeti al govern emprendre mesures afegides a les que ja està posant en marxa.

"M'agradaria que totes les propostes fossin reals i no només crits, denúncies o soroll, que és el que fa el Partit Popular quan està a l'oposició", ha retret, després d'indicar que "en l'època anterior es podia haver evitat aquest problema que avui vivim, però es van fer passos enrere respecte als avenços dels governs socialistes". Segons ella, des de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa "s'estan revertint totes aquestes mesures perquè realment el nostre sistema energètic s'alimenti de les energies amb el cost de producció més barat".

Es tracta de deixar enrere les fonts d'energia més cares, com la del carbó, i propiciar que el sistema elèctric espanyol estigui alimentat per fonts d'energies renovables, que són "més netes, més conservadores del medi ambient i econòmicament més avantatjoses per a les llars i les empreses", ha opinat.

Montero ha evitat les crítiques a Podemos en la seva intervenció.