Aquest dimarts era una bona oportunitat perquè els diaris que han callat en portada l’últim gran enrenou sobre els papers de l’Operació Catalunya pugessin al tren d’aquesta història i rescabalessin als seus lectors. No ha estat així. Els diaris que venien amb la cosa en primera pàgina —La Vanguardia, l’Ara, El Punt Avui, El País— continuen fent-ho. Els que fins ara s’han estimat més bandejar el tema de la portada —El Mundo, l’ABC, La Razón, El Periódico— segueixen igual. L’avinentesa és que la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fet públic l’inici d’una investigació sobre l'espionatge de l’anomenada policia patriòtica del PP al fiscal superior de Catalunya fins al 2013, Martín Rodríguez Sol. Val a dir que El Periódico ho publica en portada aquest dimarts per primer cop des que va esclatar l’escàndol dels papers secrets: apareix una crònica d’Ernesto Ekaizer des de Madrid sobre un afer lateral a l'últim racó de la pàgina.

Ja s’ha dit molts cops: si un fet d’aquesta naturalesa i magnitud no arriba a la portada és perquè es vol fer veure que no surt fum per la xemeneia o es vol amagar. Podria ser que algun diari no doni bola als papers de l’Operació Catalunya per despit, perquè no els han filtrat o no han sabut aconseguir-los i refusen penjar-se d’una notícia que és d’algun competidor que la va esbombar primer (ElNacional.cat, La Vanguardia o elDiario.es). Una rebequeria infantil, vaja. L’Ara seria el cas contrari: la notícia va arrencar sense ells, però s’hi van apuntar des de l'endemà. El País ho té en primera, sí, però no s’hi ha atrevit gaire —malgrat que és el primer diari que va parlar de la policia patriòtica, el desembre del 2012— i ho dona en una columna al costat del tema principal, que és el pla de pau de la Unió Europea per al conflicte de Palestina. És com parlar-ne, però en veu baixa —un sospir en el cas d’El Periódico.

Un parell de detalls que tenen gràcia a les portades d’aquest dimarts. El Mundo parla en una peça de la malfiança que susciten els àrbitres de futbol de LaLiga i pensaràs que està dedicada a l’escàndol del VAR favorable al Real Madrid en el partit contra l’Almeria d’aquest diumenge. Doncs no. El motiu de la peça és que “el ‘cas Negreira’ és a punt de fer un any”. Són uns malparits, sí, però tenen molta gràcia. Massa petit i tot, ho donen. L’altra anècdota del dia és la disparitat entre La Razón i l’ABC a l’hora de valorar el capteniment del PSOE. El diari del madrileny Grupo Planeta parla d’un “PSOE sense complexos”, capaç de pactar qualsevol cosa amb els socis parlamentaris i de lloar l’amnistia com un benefici per a la democràcia. En canvi, el tabloide monàrquic explica que els socialistes estan espantats per les exigències dels companys de viatge i no veuen clar que puguin acabar la legislatura. Afegeix que creixen les crítiques i la divisió dins el partit socialista, etcètera. Un dels dos no l’encerta. Aquesta discrepància serveix per desmentir la brama que els diaris del Trio de la Benzina es truquen per pactar el relat sobre el govern espanyol, o Catalunya, o els sindicats, o Yolanda Díaz, o… si més no, aquest dilluns no es van trucar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp. Hi trobaràs tota l'actualitat en un clic!
 
La Vanguardia
La Vanguardia
Ara
Ara
El País
El País
El Punt Avui
El Punt Avui
El Periódico
El Periódico
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón