Com aquell qui no vol, amb lletra petita però no tanta, l’article 116 de la Constitució, el que regula la proclamació de l’estat d’excepció s’ha fet amb un titular a les portades del (per sort) únic diumenge de campanya electoral (oficial). Com es poden imaginar ha estat de la mà de la formació d’extrema dreta liderada per Santiago Abascal, Vox, i del diari més constitucionalista de l’España (amb eñe) constitucional. L’estat d’excepció és la recepta de l’extrema dreta per acabar amb el desafiament sobiranista a preguntes del diari La Razón, que també ha interpel·lat al líders del PP i de Ciutadans. Pablo Casado, més moderat que mai (vist que anar heavy no li va sortir massa bé el 28-A), fuig d’estudi i apunta cap a Pedro Sánchez a qui acusa de sotmetre la Constitució al seu càlcul electoral, mentre que Albert Rivera només té una solució per acabar amb el “problema de convivència” que hi ha a Catalunya: l’aplicació de l’article 155.

La fórmula per tornar Catalunya pel bon camí que recepten el trio de la dreta la complementa l’ABC, que entrevista avui el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, després de les desafortunades declaracions (per dir-ho suaument) que va fer el diumenge passat al diari de Maruenda. De ben segur que els assessors del titular d’Interior es deuen haver preocupat d’assegurar-se que no hi hagi cap altra patinada, i menys en plena campanya. Potser per això Grande-Marlaska deixa a mans dels jutges determinar si hi ha delicte i quin en el “greu problema d’ordre públic que hi ha a Catalunya”. I per avalar les declaracions del ministre, res millor que portar a primera pàgina la indignació del ostatges dels CDR i així tancar el cercle.

La Razón

ABC

Torra rep a 'La Vanguardia' i l''Ara'

Qui també dona avui la seva recepta davant del desafiament independentista és el president en funcions i candidat a la reelecció Pedro Sánchez, que des de la portada de La Vanguardia, torna a demanar autocrítica a l’independentisme per tal de reprendre el diàleg, paraula màgica a can Godó. Però ves per on que el rotatiu editat a Barcelona obre la seva portada amb una sonada estirada d’orelles al president de la Generalitat, Quim Torra. Els empresaris, assegura el diari barceloní defensor de l’ordre, estan molestos amb el president per “supeditar” l’economia a les protestes. Els preocupa l’efecte que poden tenir a la Fira o al Mobile... Un capítol més de la campanya del rotatiu contra l’actual inquilí del Palau de la Generalitat.

Però Torra no rep només des de La Vanguardia. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, diu la seva des de la portada de l’Ara i no es queda curta: “No podem seguir amb un govern dividit i un president que va per lliure”, assegura la líder dels comuns. Serà que potser ja està pensant en ser candidata a la Generalitat i va preparant el camí.... Pablo Iglesias no ho descartava fa uns dies des del micròfons de RAC1.

La Vanguardia

Ara

I pels més tradicionals, les enquestes electorals d'El Periódico i El País. Per als primers, el PSOE resisteix davant una dreta que no suma, pels segons el PSOE perd força, el PP creix i el bloqueig continua. A tots dos, Ciutadans pateix una patacada monumental.

El Periodico

El País