Primera escena. El Periódico i El Mundo titulen per la menor participació a la manifestació d'ahir contra la sentència de l’1-O. És infantil pensar que les manifestacions es valoren com el marcador d'un partit de futbol o que la potència del sobiranisme es mesura en funció del nombre d’assistents que aplega un dia determinat —en un mes i mig, tres manifestacions indepes molt massives han cobert Barcelona. Ho saben prou bé, entre altres coses perquè quan les manifestacions independentistes sumaven un milió o milió i mig de persones, aquests mateixos diaris valoraven l’independentisme de la mateixa manera i encara pitjor. Serà per manis.

Segona escena. El ministre de l’Interior diu a La Razón que l’impacte de la violència a Catalunya és molt més alt que al País Basc. Que un ministre menteixi no és nou. Que ho faci de manera tan directa i descarada, potser sí. A ETA se li atribueixen 858 morts i 2.597 ferits. Què deu entendre Grande-Marlaska per “impacte”, doncs? No ho podem saber, perquè els periodistes no li repregunten. El ministre va ser jutge al País Basc els anys del terrorisme etarra i això li hauria de donar una certa autoritat. O no. Des del 2004, el Tribunal d’Estrasburg ha condemnat en nou ocasions l’Estat espanyol per tortures o per no haver investigat denúncies per tortures. En sis d’aquests nou casos el jutge que havia de tenir cura dels detinguts era Fernando Grande-Marlaska, el mateix ministre de l’Interior de Pedro Sánchez. No trobaràs res de tot això a l’entrevista que li fa el diari del Grupo Planeta i amb la que obre la portada.

Tercera escena. L’ABC fa la portada amb el pòster d’uns encaputxats donant puntades a una furgoneta de la Brigada Mòbil dels Mossos. Al títol hi diu que Torra “esperona als radicals”. El diari no fa una connexió literal entre la imatge i la lletra, però no cal, oi? En realitat, el president Torra va assistir a la manifestació pacífica i tranquil·la del carrer Marina, que va aplegar centenars de milers de persones. Si va “esperonar” algú amb la seva presència a la mani —o en dir a l’acte amb alcaldes que vol un altre referèndum d’autodeterminació—, ho van fer tots els assistents a l’aplec de Marina i els alcaldes que van celebrar la seva determinació. Segurament l’ABC no té ganes que hi hagi violència ni morts. No se li nota gaire, però.

Per si les vols comparar, les portades de l’Ara, de La Vanguardia o d’El Punt Avui t’expliquen, cada una amb la seva mirada, què va passar ahir a Barcelona. Perquè en facis el teu judici sense que te’l perjudiquin —ni et menteixin.

EPC

LR

ABC

LV

EPA

ARA

EP