El govern espanyol acabarà fent avui allò que li se li ha demanat per activa i per passiva des de Catalunya, i també des d’altres territoris, des de l’arribada del coronavirus. Pedro Sánchez ahir dissabte va rectificar i va anunciar el confinament total, almenys durant deu dies. Un confinament que cou de valent a les portades. Unes amaguen que es tracta d’una rectificació en tota regla, altres ataquen Sánchez per aturar l’economia, i només una recorda que aquest confinament ja el va demanar el president Quim Torra i arriba tard.

Com no podia ser d’altra manera, el trifachito del quiosc acusa el president espanyol d’aturar l’economia amb la seva rectificació i fa d’altaveu del rebuig de l’empresariat a les darreres mesures adoptades pel govern del PSOE i Unidas Podemos. La Razón afirma que Sánchez atura Espanya i imposa als treballadors “no essencials” quedar-se a casa, i porta a portada una entrevista al president de Foment del Treball, que afirma que “prohibir l’acomiadament és travessar una línia vermella”.

L’ABC també es fa ressò de la preocupació dels empresaris, que alerten de l’impacte sense precedents del confinament decretat per Sánchez, un estupor que recull també El Mundo. Aquest rotatiu, en la seva línia habitual, dispara contra el nacionalisme. En aquest cas en boca del professor de Psicologia de Harvard Steven Pinker. “Els virus no respecten fronteres malgrat els rampells ètnics dels nacionalismes”, afirma. Està vist que ni enmig d’una pandèmia com aquesta s’abandonen els costums més primaris.

abc

elmundo

El País, per contra, justifica el confinament total i intenta tranquil·litzar els empresaris recordant que la prohibició de l’activitat no essencial no impedeix el teletreball. Per avalar la decisió de Sánchez davant dels que l’acusen d’aturar l’economia, recorda que Itàlia va fer el mateix davant l’avenç del coronavirus. Ni una paraula que hi havia qui fa quinze dies ja li reclamava aquesta mesura. Només un diari de tots els que hi ha al quiosc, El Punt Avui, destaca que Quim Torra ho ha demanat amb insistència com la millor mesura per evitar els contagis. Ara no toca reconèixer que s’actua tard.

elpais

elpuntavui

Les portades d’avui diumenge tenen espai per als homenatges. L’Ara dona les gràcies als professionals de la sanitat, La Razón a la gent gran.

ara

larazon

elperiodico

lavanguardia