"La por de la presó estova l'independentisme". Sense pèls a la llengua. La portada d'avui de l'Abc obre l'edició en paper amb aquest titular ben gran, acompanyat de tres informacions encara més miserables:

  1. "La líder imputada de la CUP Anna Gabriel demana des de Veneçuela ajornar la declaració davant el Suprem."
  2. "Els empresaris que financen Puigdemont en B van a Brussel·les via Marsella per no deixar rastre."
  3. "ERC espera que el fugat 'aterri en el seny' i permeti un Govern que no se salti la llei."

Del primer punt n'amplien la informació a la versió digital, on titllen Gabriel de "fugada" —com també Carles Puigdemont— i posen en relleu que es podria quedar "exiliada" amb Nicolás Maduro per evitar la presó, una presó que donen per feta quan ni tan sols ha anat a declarar. El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va citar Gabriel per al dia 14 juntament amb Mireia Boya, una citacó que s'ha acabat prorrogant al 21 després que s'acceptés sense inconvenients la petició d'ajornament.

D'altra banda, no només Gabriel estaria pensant de quedar-se a Veneçuela: també s'ho estaria rumiant Mireia Boya perquè, segons el diari, "els independentistes es van atrevir a fer el que van fer perquè durant el seu farol permanent pensaven que l'Estat també aniria de farol".

Per tot plegat, insten el catalanisme polític a "saber què és i com funciona [un estat]" "abans de voler fundar[-lo]", i subratllen que tot el que ha passat amb l'Estat espanyol, "més que indignar-los, els ha sorprès".

El líder dels fugats

Segons l'Abc, quasi tots els dirigents sobiranistes són persones "fugades", malgrat que no hi hagi sentència ferma i, sobretot, que la majoria ni tan sols hagin declarat davant del jutge. Puigdemont ha passat de ser el president de Catalunya a ser el "líder dels fugats".

Fan servir aquest adjectiu per explicar que els empresaris que l'ajuden "estan preocupats per la imparable acció de la Justícia" i, sense aportar cap tipus de prova, s'atreveixen a assegurar que "per no deixar rastre i no incomodar-se amb l'Estat, que per la via de la transferència detectaria l'origen de la donació, paguen a Puigdemont en efectiu".

I no només això. Afegeixen que van a Brussel·les amb quantitats de 10.000 en 10.000 euros perquè "és la quantitat màxima de metàl·lic que un viatger pot portar a sobre", i els adverteixen que la Guàrdia Civil els té controlats. Probablement per aquest motiu, els avisen que "col·laborar amb un pròfug no és la millor manera de guanyar-se el favor del govern [espanyol], ni tan sols la seva indiferència".

També destaquen que, per esquivar els controls de la policia espanyola —que de moment només observa i no actua—, passen per Marsella "amb la creença que així esborren les petjades".