El que va començar sent un problema a la zona de Collserola i els barris de la part alta de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, ha acabat arribant fins arran de costa. Els porcs senglars s'estan convertint en una mena de pandèmia i, no només a Catalunya, sinó a molts llocs de l'Estat espanyol. En les darreres setmanes, els casos es multipliquen i es constaten a través de les xarxes socials amb vídeos gravats pels mateixos ciutadans que es veuen sorpresos per la presència d'aquest animal en un hàbitat que no és el seu.

El darrer cas el situem a Badalona, concretament en el seu passeig Marítim conegut pels seus vilatans com la Rambla, on la passada nit es va passejar un porc senglar buscant menjar entre la zona de bars situats just davant del mar i separats per la via del tren. En el vídeo es pot escoltar com demanen a corre-cuita que tanquin les portes d'aquests establiments per evitar problemes, mentre el porc corre desorientat pel passeig completament sol i les persones eviten apropar-se a ell.

Ataquen persones

Tot just fa una setmana, una dona de 67 anys va resultar ferida després de mossegar-li un senglar a la platja de l'Alfàs del Pi, a Alacant. L'animal va sortir de l'aigua i la va envestir, i després la banyista va haver de ser traslladada a un centre de salut de la zona litoral. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) alerta que aquests animals "s'han convertit en un problema social que suposa la superpoblació de fauna salvatge i els atacs es repetiran". Per això demanen mesures per garantir, a banda de la seguretat, el respecte als seus cultius que perillen amb l'arribada d'aquests porcs. 

El mateix avís repliquen des de Cadis. Una ramadera denuncia que els senglars maten més del 50% dels seus cabrits i xais. Aquesta setmana, un caçador del municipi gadità de San José del Valle va haver d'auxiliar una ramadera de la regió muntanyenca malaguenya. La propietària de l'explotació estava desesperada mentre veia com aquests porcs mossegaven i mataven tot el seu bestiar. Cal tenir en compte que els senglars són animals oportunistes que no dubtaran a matar i devorar bestiar si se'ls presenta l'oportunitat. 

Si tornem a casa nostra, la problemàtica s'ha intensificat per diversos factors en els darrers dos anys. Un d'ells és que molts visitants de zones com el Parc de Collserola els donaven de menjar i afavorien la seva reproducció. Aquesta pràctica ja està multada amb 150 euros. Abans sortien de nit i no passaven de la falda de Collserola, però ja fa un temps que els senglars es veuen a plena claror de dia i als barris del costat muntanya de Barcelona. S'han acostumat a les persones i això s'està convertint en un problema, i és que són la causa d'accidents de trànsit i també es poden mostrar agressius. En la majoria dels casos es limiten a intentar obrir les bosses però hi ha vegades que acaben ferint les persones.

Un animal carregat de malalties

Els atacs no responen a que l’animal se senti amenaçat. En la majoria dels casos va relacionat amb la demanda d’aliment. És un animal salvatge i actua com a tal. Més enllà de les repercussions en l'àmbit de l'agricultura i els atacs i ferides, també cal tenir en compte les malalties que porten aquests animals. A tall d'exemple, els centenars de porcs senglars  de Collserola  estan malalts i molts d'ells, es calcula que més d'un 30% de la població total i en alguns casos fins a un 50%, estan contagiats pel virus de l'hepatitis E.