L' exconsellera a l'exili Clara Ponsatí ha carregat contra l'actual Govern de la Generalitat, format per Junts per Catalunya i Esquerra. En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dijous, Ponsatí ha assegurat haver-se sentit "decebuda" per les formacions independentistes i ha evitat valorar la gestió d'aquests partits. "Seria massa crua si hagués de pronunciar-me sobre la gestió de l'actual Govern. M'estimo més no comentar-ho", ha dit.

En aquest sentit, l'exconsellera ha criticat que la política catalana no estigui "avançant cap a la direcció de seguir amb el que vam començar l'1-O" i ha lamentat la "crisi de projectes polítics" que viu en aquests moments el país. Tot i això, també s'ha mostrat optimista i ha reconegut que "el procés d'independència de Catalunya està més viu que mai" entre la ciutadania.

Escèptica amb Europa i amb Espanya

De cara al suplicatori que se celebrarà contra els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí que arrencarà dilluns 16 de novembre, l'exiliada s'ha mostrat poc esperançada. El Comitè d'Afers Legals del Parlament Europeu discutirà per primer cop el cas dels tres exiliats i ,així, es desencallarà finalment el suplicatori després d'estar mesos paralitzat per la pandèmia. Tanmateix, Ponsatí considera que no es farà amb condicions garantistes.

"No sabem què passarà. Tenim dubtes sobre si es respectaran els nostres drets, perquè és a porta tancada. Sabem qui té majoria en aquell parlament. No podem descartar que es voti en contra nostre", ha explicat.

I en aquesta mateixa línia esceptisista s'ha mostrat respecte al diàleg amb l'Estat. Al seu entendre, el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias no ha donat "cap motiu" per confiar en ells i en la taula de diàleg i considera que no hi ha "cap indici" que hagi demostrat que volen avançar en aquest aspecte.

El nou llibre de Ponsatí

Ponsatí ha presentat amb aquesta entrevista el seu nou llibre, editat a Escòcia, sota el títol The Case of  the Catalans: Why So Many Catalans No Longer want to be Part of Spain?, que fa un repàs de l'evolució del conflicte català des de diferents punts de vista, dels antecedents històrics fins a la situació política, econòmica i legal.

Junt amb Ponsatí, intervenen en aquest treball sis acadèmics catalans: Carles Boix, de la Universitat de Princeton; Jordi Muñoz, de la Universitat de Barcelona; Enriqueta Aragonès, de la UAB; Albert Carreras i Xavier Quadras, de la UPF; i Antoni Abat de la Universitat de Copenhaguen.