L'exconsellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, i l'exconseller de Cultura, Lluís Puig aposten per mantenir els seus drets com a diputats electes de JxCat. Així ho han explicat a l'ACN fonts de la formació que lidera Carles Puigdemont, després de la primera reunió que el futur grup parlamentari ha celebrat a Brussel·les aquest divendres.

Ponsatí i Puig són els dos únics electes de JxCat que encara no han presentat les seves credencials al Parlament, tràmit que sí que han fet tant Puigdemont -ho va fer el 9 de gener- com Jordi Sànchez i Quim Forn -el dia 3-, empresonats a Madrid.

En declaracions a la premsa després de la reunió, la coordinadora de la campanya, Elsa Artadi, ja ha expressat que la seva voluntat és que cap dels cinc diputats electes empresonats o a l'exili hagin de renunciar a l'escó. "El que és just és que ells puguin exercir els seus drets com a diputats de Parlament, poden ser-ho, no estan inhabilitats, seria una aberració que no se'ls pogués permetre exercir els seus drets polítics", ha dit.

A Brussel·les hi han assistit la majoria de diputats electes de JxCat, tret d'alguns que no hi han pogut anar, com ara els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, que no poden sortir de l'Estat, i el propi Sànchez, empresonat a Soto del Real. 

Com influeix en l'aritmètica parlamentària?

Quan falten cinc dies pel ple que ha de constituir el nou Parlament i la futura Mesa, l'aritmètica de la cambra fa que els vuit electes independentistes que hi ha entre Brussel·les -com Ponsatí i Puig, al costat de Puigdemont (JxCat) i Meritxell Serret i Toni Comín (ERC)- i la presó -Sànchez, Forn (JxCat) i Oriol Junqueras (ERC)- siguin decisius per configurar majories.

I és que el bloc independentista format per JxCat (34 diputats), ERC (32) i la CUP (4) suma 70 escons. Al seu torn, els constitucionalistes integrats per Cs (36), PSC (17) i PPC (4) en tenen 57. I, finalment, Catalunya en Comú-Podem en té 8.

Si els 8 electes entre Bèlgica i la presó no renuncien a l'acta de diputat, el bloc independentista es quedaria amb 62 escons que, de totes maneres, és superior als 57 dels constitucionalistes. Així, Cs necessitaria que almenys sis dels vuit diputats dels comuns votessin a favor de la seva candidata, Inés Arrimadas, per configurar una majoria alternativa. Però la formació de Xavier Domènech ja ha denegat per activa i passiva aquest suport a Cs.

D'altra banda, Forn, Sànchez i Junqueras podrien demanar delegar el seu vot, cosa que hauria d'aprovar la Mesa del Parlament, de manera que el bloc independentista augmentaria fins a 65 diputats.