El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha denegat la petició de trasllat de presó d'Oriol Junqueras, "sense perjudici que aquesta reclamació pugui ser cursada a l'autoritat penitenciària competent". Llarena no permet assistir Junqueras al ple del Parlament per a la sessió de constitució, però deixa clar que tant el vicepresident com els també diputats electes Joaquim Forn i Jordi Sànchez tenen "incapacitat legal" per assistir als plens i poden, per tant, sol·licitar la delegació de vot sobre la qual s'haurà de pronunciar la Mesa del Parlament. Això podria obrir la porta que el president Carles Puigdemont i els consellers que són a Brussel·les puguin votar i formar el nou Govern de la mateixa manera.

Ara mateix, Llarena garanteix que, dels 62 escons amb vot presencial al Parlament, n'hi hagi tres més de diputats que podran votar per vot delegat. El que situa la majoria independentista en 65, a només 3 de la majoria absoluta, facilitant les decisions dels consellers que són a Brussel·les.

El magistrat acorda que pel Parlament de Catalunya s'habilitin els instruments necessaris perquè Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn "puguin accedir a la seva condició de parlamentaris en els termes exigits en l'article 23 del Reglament del Parlament, tot i la situació de presó provisional, comunicada i sense fiança en la qual actualment es troben". Això vol dir que Junqueras, Sànchez i Forn hauran de delegar el seu vot en un altre diputat.

El jutge declara la "incapacitat legal perllongada d'aquests investigats per complir el deure d'assistir als debats i les votacions del Ple del Parlament de Catalunya", de manera que si els investigats ho sol·licitessin, "correspon a la Mesa del Parlament arbitrar —en la forma que entengui procedent i si no hi ha raó administrativa que s'oposi a això—, el procediment perquè deleguin els seus vots en un altre diputat, mentre subsisteixi la seva situació de presó provisional".

Oriol Junqueras havia demanat aquesta setmana tant el trasllat a una presó catalana, com un permís per poder assistir als plens del Parlament de Catalunya.