L'exconseller Josep Rull ha seguit els passos dels seus companys Jordi Turull i Jordi Cuixart i ha presentat aquest divendres el seu recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans per la condemna pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017. En la mateixa línia, l'ACN ha indicat que, previsiblement, l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, presentarà el seu recurs la setmana vinent. 

TUIT Rull Tribunal Europeo Estrasburg recurso sentencia

En un missatge al seu compte de Twitter, Rull, que està empresonat a Lledoners, ha explicat que el seu advocat Jordi Pina ha portat el recurs a Estrasburg: "Anem a la justícia europea a acusar l’Estat de persecució de la dissidència política i de vulneració de drets i llibertats fonamentals. Pels presos, exiliats i pels represaliats compromesos amb la llibertat".

La defensa de Rull, si bé manté els mateixos aspectes que els recursos de Turull i Cuixart, vol remarcar dos aspectes en el seu redactat: La vulneració del dret a interrogar, ja que a Rull se li va denegar l'opció que pogués comparèixer com a testimoni el president Carles Puigdemont mentre sí que es va permetre que declarés, per exemple, el major Trapero. A més a més, pel que fa a la proporcionalitat de les penes, Rull vol posar l'accent en la diferència de tracte amb altres consellers a qui, segons la seva opinió, no se'ls va condemnar a penes de presó pel simple fet d'haver-se apartat de la política.

 

L'exconseller de la Presidència Jordi Turull feia el mateix la setmana passada; els seus advocats, Jordi Pina i Francesc Homs, van assegurar en una trobada amb la premsa a Estrasburg que l'estat espanyol ha vulnerat els drets de l'exconseller a un judici just, especialment el dret a un jutge natural i imparcial.

Acompanyats del líder de Junts Carles Puigdemont, tots dos van ensenyar el recurs que s'ha enviat al TEDH juntament amb 1.789 pàgines de documentació sobre el procediment als tribunals espanyols. "Esperem que ara nosaltres també puguem gaudir dels èxits a la justícia europea", va dir Pina.

Turull era el segon pres polític que portava a Estrasburg la sentència de l'1-O. Just un dia abans la defensa del president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart va registrar el seu recurs al TEDH.

"Després d'una llarga travessa pel desert de la justícia espanyola, per fi ens retrobem a Europa", va dir Pina dirigint-se al president Carles Puigdemont, que els va rebre a les portes de la seu del Parlament Europeu a Estrasburg. Al seu torn, l'advocat Francesc Homs va indicar que el recurs de Turull i dels presos "exigeix una resolució urgent" del TEDH.

Pendents dels indults

Mentre els presos polítics estan començant a portar els seus recursos a la justícia europea, el govern espanyol acaba d'ultimar els indults per a tots ells. Falten tres dies perquè el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, viatgi fins a Barcelona per explicar i justificar els indults als presos polítics. Sánchez té planejat un gran acte al Teatre del Liceu de Barcelona, que aplegarà 300 convidats de la societat civil catalana.

 

Foto principal: L'exconseller Josep Rull / ACN