L'eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí ha tret els colors a Europa, un cop més, en el debat que s'ha fet aquest dijous al Parlament Europeu sobre el mecanisme de control per fer respectar l'estat de dret als països membres de la UE.

"És una coincidència irònica que aquest debat sobre el mecanisme de l'estat de dret tingui lloc la mateixa setmana en la que aquest Parlament ha aprovat l'aixecament de la meva immunitat juntament amb la dels meus col·legues Puigdemont i Comín degut a una persecució política", ha començat.

L'eurodiputada de JxCat ha recordat que 400 europarlamentaris van aprovar el seu suplicatori tot i haver rebut informació "sobre la falta d'independència dels jutges a Espanya, jutges que ignoren la presumpció d'innocència, jutges que volen que presoners polítics siguin objectes de programes de reeducació". "Sí, programes de reeducació!", ha exclamat indignada en referència als requeriments de la Fiscalia per no recórrer el tercer grau dels presos polítics.

Ponsatí ha denunciat d'aquesta manera la doble vara de les institucions europees a l'hora de preocupar-se per l'estat de dret i ha recordat que l'article 3 del Reglament "diu que posar en perill la independència judicial és un clar indicador de violacions de l'estat de dret".

"Ha estat una mala setmana per aquest Parlament. Però col·legues, tinc esperança. Una bona part de vosaltres, no una majoria, però una bona part no us heu plegat a les pressions, les pressions autoritàries d'Espanya", ha conclòs en referència als més de 200 diputats que van votar en contra del suplicatori, entre els quals n'hi havia que van desobeir les directrius dels seus grups parlamentaris.

L'oposició d'Hongria i Polònia

El debat s'ha centrat en un mecanisme impulsat per la UE per tal de condicionar els fons europeus de recuperació al respecte de l'Estat de dret per part dels països membres. Precisament, aquest mecanisme ha rebut avui la denúncia d'Hongria i Polònia davant del TJUE, dos països que ja van bloquejar durant un temps els fons per aquesta mateixa qüestió.

Ponsatí i la resta d'eurodiputats independentistes sempre han criticat que les institucions europees vigilin de ben a prop els governs hongarès i polonès i, per contra, ignori la repressió de l'Estat espanyol. "Però bé, és Espanya, així que la Comissió i el Consell miren a una altra banda", ha sentenciat Ponsatí.

Fons de recuperació

Per altra banda, l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha reclamat que "els governs sub-estatals com el català s'han de poder implicar en la preparació i execució dels plans de recuperació. Tenen el coneixement, l'expertesa i la voluntat de fer-ho".

"El Govern català fins i tot ha proposat els seus propis plans ambiciosos. Per tant, garantir una cogovernança compartida dels plans de recuperació permetrà més eficiència i millors resultats", ha afegit.