La "mala gestió espanyola" dels fons de recuperació de la Unió Europea han estat tema de debat aquest dimecres al plenari del Parlament Europeu. La consellera a l'exili, Clara Ponsatí,  ha deixat en evidència Espanya denunciant que: "Mentre Espanya bloqueja la inversió de les pimes, alimenta la xarxa clientelar del Reino". A la seva intervenció, Ponsatí ha contraposat els elogis de la presidenta de la Comissió Europea a Espanya, Ursula von der Leyen a Espanya, per ser un dels primers països a rebre un primer tram dels fons de recuperació de la UE, a la queixa de les pimes catalanes, que denunciaven estar quedant "excloses" dels fons.

"Hi ha molta incertesa sobre si les pimes podran fer front al laberint de burocràcia per accedir als fons", ha exposat l'eurodiputada. A més, ha criticat que "la mala gestió espanyola no només bloqueja la inversió de les pimes", sinó que "és el canal ideal per bombardejar els fons de la UE cap al capitalisme clientelar espanyol". L'eurodiputada també ha aprofitat l'ocasió per delatar l'empresa Abengoa. Una "fallida corporació espanyola" que "la setmana passada va ser multada per pràctiques oligopòliques". Justament és en la compra de la seu d'aquesta empresa en què el govern d'Andalusia va destinar 78 milions d'euros, que havien de suposar un "alleujament d'emergència de la pandèmia". "Necessitaven ajuda i la van aconseguir amb fons de la UE", ha etzibat l'eurodiputada. 

"Contradiu la realitat"

Així Ponsatí ha posat de manifest "mala gestió" dels fons europeus i ha afegit que "la complaença de la bombolla dels euròcrates contradiu la realitat sobre el terreny. Avui celebro haver estat d'acord amb el meu col·lega i gran economista de Renew". 

 

Els fons europeus 

A principis de desembre la Comissió Europea va aprovar el primer pagament de 10.000 milions d'euros a Espanya del fons de recuperació Next Generation, després de comprovar que havia complert els objectius del pla de recuperació vinculats al desemborsament.

 

Així ho va anunciar la presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen, en una piulada on assenyalava que l'estat espanyol "havia avançat prou en la implementació del seu pla nacional de Next Generation". "Llavors, serà el primer país de la Unió Europea a rebre un pagament, amb valor de 10.000 milions d'euros, un cop la resta d'estats membres ho autoritzin", va detallar.

 

Imatge principal: Clara Ponsatí al plenari del Parlament Europeu / Parlament Europeu