Llum verda de Brussel·les. La Comissió Europea ha aprovat el primer pagament de 10.000 milions d'euros a Espanya del fons de recuperació Next Generation, després de comprovar que ha complit els objectius del pla de recuperació vinculats al desemborsament. Així ho ha anunciat aquest divendres la presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen, en una piulada on assenyala que l'estat espanyol "ha avançat prou en la implementació del seu pla nacional de Next Generation". "Llavors, serà el primer país de la Unió Europea a rebre un pagament, amb valor de 10.000 milions d'euros, un cop la resta d'estats membres ho autoritzin", ha detallat.

Ara, els estats membres tenen quatre setmanes per donar el seu vistiplau a l'avaluació preliminar de la CE. Si l'aproven, Espanya podrà rebre els diners, que se sumaran a la bestreta de 9.000 milions que va obtenir a l'agost. De fet, els ministres de Finances de la UE es reuneixen aquest dimarts. Per la seva banda, la llum verda de l'executiu comunitari arriba tres setmanes després que el govern espanyol fes la petició per al primer desemborsament, que és completament en ajudes a fons perdut.

L'estat espanyol es converteix així en el primer estat comunitari en rebre el primer pagament. La resta de països amb el pla de recuperació aprovat només ha rebut el prefinançament, que Espanya ja va rebre l'agost per valor de 9.000 milions d'euros. De fet, també va ser el primer país a sol·licitar el pagament ordinari dels fons de recuperació europeus, dels quals rebrà 69.500 milions d'euros en transferències directes. A més, li corresponen també altres 70.000 milions d'euros en préstecs que, de moment, no ha sol·licitat.

Aquest desemborsament de 10.000 milions d'euros estava lligat a complir 52 objectius del pla de recuperació des de febrer de 2020 i que s'han assolit majoritàriament a final del primer semestre de 2021. Això ha permès que la CE aprovi la sol·licitud sense esgotar el termini de dos mesos que té per avaluar-lo.

52 objectius

Entre els objectius assolits figuren la llei sobre el canvi climàtic i transició energètica, la reforma del sistema de l'ingrés mínim vital, la normativa per reduir la temporalitat en el sector públic, el pla de digitalització de pimes i l'estratègia de promoció del 5G. Alhora, s'hi contemplava l'adopció de la taxa digital o sobre les transaccions financeres, mesures laborals com les normes per reduir la bretxa de gènere en els salaris o la llei sobre el teletreball, i alguns elements de la reforma de les pensions com la separació de les fonts de finançament de la Seguretat Social o la modificació del complement de maternitat.

"Les metes complides demostren importants passes en la implementació del pla de recuperació i resiliència d'Espanya i la seva àmplia agenda de reformes", ha dit la CE en un comunicat, tot recordant que la sol·licitud de desemborsament va estar precedida per una "estreta cooperació" entre Brussel·les i Madrid.
 

Imatge principal: La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen / Europa Press