Clara Ponsatí, que havia de comparèixer al Tribunal Suprem davant del jutge Pablo Llarena aquest dilluns, i finalment el va plantar, ha reiterat que no es planteja no tornar a Barcelona: "Ja vaig venir quan hi havia una ordre de detenció". En una entrevista aquest dimarts a El món a Rac1, l'eurodiputada ha explicat que aquesta setmana la passarà a Brussel·les i el cap de setmana, a la Catalunya del Nord, però ha assegurat que després tornarà. El retorn de Ponsatí podria suposar la seva detenció immediata, si el jutge Llarena reactiva l'ordre de detenció contra ella. 

Ponsatí ha afirmat que "em sembla tot una mica surrealista", amb relació a la "persecució del Suprem contra mi", tot i que ha reconegut que ha baixat molt amb el canvi del Codi Penal. "Tenen aquesta mena d’obsessió amb què vagi a Madrid a parlar amb Llarena i jo no ho vull fer", ha insistit. En aquest sentit, ha defensat la seva immunitat com a eurodiputada "aquestes ordres de detenció són il·legals", malgrat que ha lamentat que "ja hem vist el Suprem fent coses rares i seguirem veient-les". 

"No els posarem la feina fàcil"

La resposta de Llarena a la plantada de Ponsatí ha estat donar 5 dies perquè presenti el recurs d'empara respecte a la seva immunitat parlamentària. És la petició que l'eurodiputada va registrar al Parlament Europeu, que va derivar a la Comissió d'Assumptes Jurídics després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin fa un mes a Barcelona. Respecte a aquest recurs, Ponsatí ha assenyalat que si finalment, la comissió proposa que es mantingui l'empara "seria molt fort que se'm mantingui l'ordre d'anar a declarar", malgrat que, l'eurodiputada no confia gaire en aquesta comissió "perquè ja sabem qui la lidera, però farem el possible perquè els membres de la comissió es posicionin correctament, però, vaja, la majoria està controlada pels eurodiputats espanyols", a més, ha fet referència a la presidència que "està governada pel senyor aquest de Ciutadans". 

En resposta a ERC, que ahir l'instava a presentar-se davant el Suprem per "plantar cara a Llarena", Clara Ponsatí ha remarcat que no pensa posar la cara "perquè em fotin una bufetada". En aquest sentit, ha reconegut que és conscient que aquest judici s'acabi convertint en una condemna per desobediència "però no els hi posarem fàcil". Així doncs, ha afirmat que es veia venir que acabaria havent-hi condemnes, però "els costos de la repressió els han de pagar ells i no nosaltres". En ser preguntada sobre quant temps creu que es pot dilatar aquest estira-i-arronsa, ha indicat que no ho sap "tot el que sigui utilitzar la lògica per saber com acabarà és absurd". Sobre la possibilitat de presentar-se a les pròximes eleccions europees, Ponsatí ha assegurat que no ho sap "no m'hi dedico gens. Falten molts mesos, no ho tinc ni reflexionat, ni decidit". 

Suspensió del procés judicial contra Ponsatí

L'advocat de Clara Ponsatí, Gonzalo Boye, ha advertit el jutge Pablo Llarena que un cop el Parlament Europeu ha comunicat oficialment que ha tramitat la petició d'empara que va presentar l'eurodiputada Clara Ponsatí arran la seva detenció a Barcelona, el procediment judicial contra ella s'ha de suspendre fins que l'Eurocambra emeti el seu parer.  La seva defensa ha argumentat a través d'un escrit presentat al Suprem que el 4 d'abril, una setmana després de la detenció de la consellera, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va remetre comunicació oficial confirmant que havia obert el procediment d'empara i havia enviat la seva petició al Comitè d'Afers Jurídics, tal com havia anunciat davant del ple una setmana abans. 

La defensa de Ponsatí ha recorregut a una sentència de la Gran Sala del Tribunal de Justícia de la UE del 2008 en què s'apel·la a la "cooperació lleial entre les institucions comunitàries i les autoritats nacionals", especialment quan és tractat de les autoritats judicials. Així doncs, Boye adverteix que aquesta jurisprudència obliga Llarena a "suspendre el procediment judicial", la qual cosa representa "deixar sense efecte la citació" d'aquest dilluns, així com la resta de mesures restrictives dels drets de l'eurodiputada.