El ponent de l'informe del Consell d'Europa (CoE) sobre polítics empresonats a Europa que té la missió d'investigar "sobre el terreny" la situació dels presos independentistes catalans té previst fer el viatge passades les eleccions del 10-N.

En una resposta a l'ACN, el letó socialista Boriss Cilevics confirma que encara estan intentant tancar les dates de la visita però que el més probable és que es faci "després de les eleccions, per evitar qualsevol interferència amb la campanya". A més, Cilevics afirma que la llista d'interlocutors del viatge encara s'està elaborant, però inclourà "representants de les autoritats espanyoles".

Cilevics visitarà Madrid i Barcelona per realitzar l'informe que inclourà la situació dels presos a Espanya i Turquia, segons ha confirmat aquesta setmana el CoE.

En un document preliminar, Cilevics es pregunta si es pot condemnar amb "llargues penes de presó" als líders independentistes per organitzar un referèndum. Si bé reconeix que el cas és probable que acabi en mans del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg, el ponent assegura que "no dubtarà" a l'hora d'"assenyalar problemes sistemàtics" com el que podria haver-hi a Espanya.

Aquest futur informe sobre l'estat espanyol i el turc va ser impulsat per un grup d'una vintena de diputats del CoE el passat gener, però fonts de l'organització recorden que el text amb les conclusions del ponent haurà de ser aprovat pels membres de l'Assemblea.

Així, Cilevics haurà de presentar l'informe final que inclogui una "resolució o recomanació" al comitè de Drets Humans, que podrà presentar esmenes al text abans que sigui votat.

El Consell d'Europa és una organització centrada en la defensa dels drets humans que agrupa 47 estats europeus i té seu a Estrasburg.