El ponent d'un informe del Consell d'Europa sobre polítics empresonats d'Europa investigarà "sobre el terreny" la situació dels presos polítics. L'encarregat serà el diputat socialista letó, Boriss Cilevics, que visitarà Madrid i Barcelona per realitzar l'informe que inclourà la situació a Espanya i Turquia, segons ha confirmat l'organització.

En un document preliminar, Cilevics es pregunta si es pot condemnar amb "llargues penes de presó" els líders independentistes per organitzar un referèndum. Si bé reconeix que el cas és probable que acabi en mans del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg, el ponent assegura que "no dubtarà" a l'hora d'"assenyalar problemes sistemàtics" com el que podria haver-hi a Espanya.

Aquest futur informe sobre l'estat espanyol i el turc va ser impulsat per un grup d'una vintena de diputats del Consell d'Europa el passat gener, però fonts de l'organització recorden que el text amb les conclusions del ponent haurà de ser aprovat pels membres de l'Assemblea.

Així, Cilevics haurà de presentar l'informe final que inclogui una resolució o recomanació al comitè de Drets Humans, que podrà presentar esmenes al text abans que sigui votat. "No hi ha data prevista per a la presentació de l'informe", ha aclarit l'organització. El Consell d'Europa és una organització centrada en la defensa dels drets humans que agrupa 47 estats europeus i té seu a Estrasburg.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat