La premsa espanyola torna a la càrrega. Encara que uns més que d'altres, els diaris de Madrid obren les seves respectives portades amb el xoc entre JxCat i ERC ahir al Parlament, que va desembocar en la suspensió i ajornament fins a finals de setembre del ple monogràfic de Ciutadans sobre la "ruptura de la convivència".

Encara que la majoria no dediquen els seus editorials d'avui a aquesta qüestió, si que ocupen diversos articles a no dissimular la seva satisfacció per les diferències entre els dos partits del Govern —i perquè molts consideren que això representa el final de l'independentisme— i aprofiten l'ocasió per carregar fort contra el president Carles Puigdemont i la "burgesia independentista".

Segons el seu punt de vista, el que va passar ahir només demostra que el Parlament es dedica a "cedir als capricis" de Puigdemont i retreuen a JxCat que no s'actuï igual amb la resta de diputats. De tota manera, festegen sense embuts que aquestes discrepàncies evidencien que Mariano Rajoy "ha guanyat en Catalunya", així com que el procés s'hagi acabat i per sempre.

Duel a garrotades

Salvador Sostres, a l'ABC, que titula el seu article com "Aquell pont d'octubre", aplaudeix "la ruptura interna de Junts per Catalunya" perquè, segons el seu parer, "és l'últim que quedava per trencar-se en l'independentisme", al mateix temps que considera que això demostra que "poques victòries hi ha hagut últimament a l'Occident lliure com la del president Rajoy a Catalunya".

El diari citat ocupa tota la seva portada de l'edició en paper amb la disputa protagonitzada ahir per JxCat i ERC. Però ho fan amb el seu toc especial. Utilitzant el conegut quadre de Francisco Goya Duel a garrotades, que representa dos brivalls lluitant a garrotades enfonsades en el fang en un paisatge un toc devastat, posen la cara del president Carles Puigdemont i del vicepresident Oriol Junqueras i titulen "El colpisme s'embolica a garrotades", mentre expliquen que "Puigdemont trenca el seu partit i pressiona ERC perquè el Parlament cedeixi al seu últim caprici".

En la seva edició digital, el diari citat sosté que l'ocorregut ahir en el Parlament va ser una "crisi sense precedents entre JxCat i ERC per la suspensió «temporal» de Puigdemont" i subratllen que JxCat i ERC "s'acusen de «mentir» i «incomplir» un supòsit pacte per aplicar la interlocutòria del jutge Llarena».

En altre articulo, titulat com "Màxima tensió i «confiances trencades» entre JxCat i ERC", posen de relleu que el congrés del PDeCAT d'aquest dissabte "es preveu agònic", mentre es lamenten en un altre escrit que "Hisenda llança una picada d'ull a Catalunya i estudia assumir 4.500 milions del seu deute".

Per acabar, el rotatiu esmentat publica avui un reportatge sobre "Vacances a «territori independència»", on destaquen que, al càmping on l'autor va passar una nit, lluia "llaços grocs, altars als polítics colpistes i fins i tot campistes belgues amb estelades conformen la postal estiuenca a moltes localitats de la Costa Brava".

L'estimat líder

Mentrestant, El Español, que bateja el seu editorial com "L''estimat líder' Puigdemont deixa de ser intocable", afirma que "l'independentisme s'ha trencat en el Parlament en vista de tots" i subratlla que "el rellevant d'aquesta batussa és la fractura -hi ha qui diu ja que insalvable- oberta en el nacionalisme".

Aquestes diferències entre JxCat i ERC s'han precipitat, sempre segons el seu punt de vista, pel "cabdillisme de Puigdemont" que, segons el seu parer, "ha fet aflorar les diferències de fons entre els projectes polítics d'ERC i JxCat, ocultes durant mesos a favor de la causa separatista."

Precisament per tot això, aplaudeixen que "el món independentista pot deixar de ser monolític", al mateix temps que sostenen que "envalentit pels seus fidels, convençut de ser l'estimat líder del poble català, Puigdemont no ha mesurat bé les seves forces en llançar una OPA a tot el nacionalisme".

Pagar traïdors

El Mundo, del seu costat, es pregunta si "la independència pagarà a traïdors" i posa a damunt la taula que "els burgesos del Parlament han recordat als republicans (als de veritat) que les classes, estimats col·legues de conveniència, existeixen".

Sense pèls a la llengua, no tenen cap problema en deixar anar que "per això el líder d'ERC es podreix a la presó mentre que a l'absent de JxCat (el de veritat) no pot ni usurpar-se-li l'escó".

Segons el seu punt de vista, "per als acomodats, aquest embolic de la independència no és ni una utopia, sinó una fugida sense fi amb què llaurar-se (més) privilegis". Justament per tot això, es pregunta sobre "què passarà quan els amables CDR s'adonin que la Cambra és plena d'indepes de saló", així com si "pagarà el carrer a traïdors".

Hostilitat 'indepe'

La Razón dedica un petit article a aquesta qüestió, on sosté que "els separatistes no se suporten", fet que, per a ells, és positiu perquè consideren que "l'hostilitat entre els separatistes mai no pot ser una mala notícia" ja que, subratllen, "els retrata davant de la societat".

El millor de tot és que, a la seva portada, que titulen com "Puigdemont dinamita l'independentisme" s'han oblidat la 'n' de Puigdemont i el bategen, doncs, com a "Puigdemot". Segons els de Francisco Marhuenda, aquest és el "xoc definitiu entre JxCat i ERC".

El que va passar ahir a  la cambra catalana és, segons el seu punt de vista, "un xoc en tota regla que ahir es va evidenciar al Parlament en una jornada negra per a l'independentisme, atapeïda d'acusacions creuades i dobles versions que es va saldar amb la desconvocatòria obligada del ple i amb la demostració palpable de la falta d'acord total en l'independentisme".

El País, de la seva part, obre la seva portada amb la "divisió independentista", però no dedica cap opinió a la qüestió catalana deixant la notícia com una informació més de l'actualitat política.