El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha rebut tots els escrits dels països que han volgut intervenir en el cas del president Carles Puigdemont, el qual està pendent de resoldre's. Hi ha posicions que ja s'anticipaven, com la de Bèlgica, que públicament ha deixat clar que està en contra dels arguments d'Espanya. Però l'Estat espanyol no està sol; entre els països que han volgut dir-hi la seva hi ha Polònia i Romania, que s'han posicionat al costat dels arguments de Pablo Llarena. Segons La Razón, diverses fonts confirmen el pronunciament dels dos països i han aclarit que el següent pas en el procés judicial és fixar una data per a la vista.

La participació d'altres països en el procés judicial que interpel·la directament Puigdemont era d'esperar, ja que la interpretació que faci el TJUE sobre les ordres de detenció europea basant-se en el seu cas afectarà tot el sistema de dret de la Unió. 

La Comissió Europea també ha presentat un informe sobre la causa, però segueix sent secret. Segons La Razón, els arguments de la Comissió Europea s'alinearien amb els de Llarena. Tot i que reconeixen que hi ha altres fonts que assenyalen que l'informe és "molt ambigu", en la línia habitual de la UE. 

Efecte dòmino

La decisió del TJUE pot crear un precedent que no només afectaria altres causes d'arreu del continent, sinó altres processos judicials que el mateix Puigdemont té obertes. Per exemple, la decisió del tribunal pot afectar causes pendents com la de l'última detenció del president a Itàlia.

En aquella ocasió Puigdemont en va sortir airós i Llarena va rebre una garrotada internacional. Tanmateix, pot girar-se la truita en el cas que el TJUE es decantés per l'argumentari de la justícia espanyola. Per això el suport de dos països europeus a la seva causa, dona a Espanya una oportunitat d'aconseguir alguna victòria judicial en la prossecució de Carles Puigdemont, fet que fins ara no han tingut. 

Confiança en la justícia 

Per la seva banda, el president Puigdemont ha mostrat en contínues ocasions la seva confiança en la justícia europea, tant en el seu cas com en el d'altres encausats. Sense anar més lluny, dimarts passat va celebrar la decisió del tribunal de Gant de denegar l'extradició del raper Valtònyc a Espanya per un delicte d'amenaces mencionant que la justícia sempre preval.  

"Avui més que cap altre dia, la llibertat té ritme i lletra de rap", va piular Puigdemont minuts després de conèixer-se la interlocutòria del tribunal belga. "Quan la justícia preval, la llibertat en surt reforçada", va proclamar el president.

Imatge principal: El president a l'exili, Carles Puigdemont / Efe