L'Associació Canadenca de Ciència Política ha demanat per carta al govern espanyol que retiri les acusacions contra els membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O. Amb aquesta petició, se sumen a les demandes de l'American Political Science Association (APSA), que representa més de 11.000 professors dels EUA i d'arreu del món, i de la Political Science Association (PSA) del Regne Unit, amb més de 2.000 experts.

Al text, els politòlegs expressen la seva "profunda preocupació" per la decisió del govern espanyol de perseguir Jordi Matas, Tània Verge, Marc Marsal, Josep Pagès i Marta Alsina. "No volem posicionar-nos sobre la legalitat del referèndum", aclareixen, però critiquen que hi hagi persones encausades "pels serveis que han proporcionat com a observadors electorals".

"El govern espanyol amenaça amb demandar acadèmics del seu propi país per presumptes infraccions de 'desobediència' i 'usurpació de funcions'", denuncien, referint-se als membres encausats com "observadors electorals imparcials". "El vostre govern està soscavant el compromís d'Espanya amb els processos democràtics, l'Estat de Dret i la llibertat d'expressió", alerten, dirigint-se al president espanyol, Pedro Sánchez.