Una seixantena de polítics i intel·lectuals portuguesos han signat un manifest titulat: "Per la democràcia i per les llibertats de Catalunya", que publica el diari de Portugal Público. Els subscriptors d'aquest manifest consideren que el conflicte català és de naturalesa purament política i demanen la llibertat "immediata" dels presos polítics.

El text comença recordant els càrrecs pels quals s'acusa els líders independentistes i apunta que "el judici ha estat descrit per diverses organitzacions i personalitats a escala internacional com un procés polític". 

Els polítics i intel·lectuals portuguesos volen subratllar que no només estan sent perseguits els polítics catalans ja que consideren que "hi ha milers de ciutadans catalans que van participar a l'organització del referèndum i que ara estan sent objectes de processos judicials".

"Imparcialitat dèbil de la justícia espanyola"

Els signants qüestionen l'acusació de sedició i asseguren que representa un evident intent de criminalització d'una actitud política. D'altra banda, sentencien que la justícia espanyola "és considerada una de les més polititzades d'Europa i és sospitosa d'imparcialitat dèbil".

Finalment, els subscriptors del manifest demanen l'absolució dels líders independentistes i insten els polítics espanyols a "trobar una solució política de manera que tots els ciutadans de Catalunya puguin votar sobre el seu futur".

Qui signa el manifest?

Entre els signants hi ha el vicepresident de l'Assemblea de la República, José Manuel Pureza, l'eurodiputada del Bloco de Esquerda Marisa Matias, el diputat del PSD Ulisses Pereira, l'antropòleg Francisco Oneto Nunes, la politòloga i activista pels drets humans Andreia Lourenço Marques, el metge i dirigent de Renovação Comunista Cipriano Justo i, l'expresident do Instituto Nacional do Desporto, Manuel Brito, entre molts d'altres.