El senador francès François Calvet, l'alcalde Jean-Paul Billès i quatre alcaldes més de la Catalunya Nord s'han reunit aquest dilluns amb el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch. El grup de polítics s'ha mostrat crític amb l'estat espanyol i les institucions europees per no haver permès que Puigdemont, Comín i Junqueras puguin prendre possessió com a eurodiputats.

Calvet, impulsor del manifest signat per 41 senadors francesos que reclamava respecte pels drets i llibertats fonamentals dels presos polítics, ha reiterat que "la qüestió catalana és un assumpte europeu". En declaracions a la premsa, ha reclamat també la llibertat dels presos polítics i que els tres eurodiputats catalans puguin exercir les seves funcions, tal com han decidit els votants catalans. 

En aquest sentit, Calvet ha apuntat que Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras "no són diputats d'Espanya; són diputats del conjunt dels països europeus".

Calvet s’ha referit també a la situació dels líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem i de les persones exiliades com un “afer europeu”, i ha reclamat que Europa prengui responsabilitats per defensar la pau i els drets humans. “Creiem que la Convenció dels Drets Humans de 1950 no s’està aplicant en aquest procés polític. Nosaltres demanem la llibertat dels presos polítics, el que està passant no és compatible amb l’article 6 de la convenció”, ha declarat Calvet.

Per altra banda, Bosch ha lamentat que l'Eurocambra es constitueixi aquest dimarts malgrat que tres eurodiputats escollits per dos milions de persones veuen perillar el seu escó. "Com a europeistes, volem un Parlament Europeu més sobirà”, ha apuntat el conseller. 

“Volem més Europa, una Europa més democràtica i un Parlament Europeu més sobirà; defensem que aquestes persones elegides per més de dos milions de vots puguin representar els seus electors”, ha dit Bosch. El conseller ha tornat a remarcar que “no és un afer intern d’un estat membre, sinó una qüestió de fons europea”.

A la reunió hi han assistit també el delegat del Govern a França, Daniel Camós; la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell Porta, i François Rallo, alcalde de Salelles; Francis Manent, alcalde de Sant Andreu de Sureda; Claude Ferrer, alcalde de Prats de Molló, i Jean-Luc Pujol, alcalde de Forques. El grup de representants polítics de la Catalunya Nord ha volgut reiterar, amb aquesta trobada, la preocupació vers la situació que viuen els polítics catalans a la presó i a l’exili, i reflexionar fins a quin punt aquesta no és una qüestió estrictament entre Catalunya i Espanya.

El manifest dels 41

François Calvet és un dels impulsors del manifest de 41 senadors francesos en què es denunciaven vulneracions dels drets i llibertats fonamentals a Catalunya. Jean-Paul Billès, alcalde de Pesillà de la Ribera, és l’impulsor del "Manifest del col·lectiu d’alcaldes dels Pirineus Orientals pel respecte de les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya", amb 130 signataris.

En l’escrit dels alcaldes es denuncia la violació de drets i llibertats fonamentals a Catalunya, es demana que s’aturi la repressió i es fa una crida a la intervenció de França i d’altres països de la Unió Europea per restablir el diàleg entre Catalunya i l’estat espanyol. A més, es demana l'alliberament “immediat” dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

El mateix text va ser reescrit per un grup de senadors francesos que també volia mostrar el seu rebuig a la situació que viuen els polítics catalans a la presó i a l’exili i va ser publicat al diari francès Mediapart. Un dels impulsors d’aquest manifest va ser el senador François Calvet.