El delegat del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi, ha subratllat aquest dimecres que el PSOE és l'únic partit en el Congrés que s'ha posicionat en contra de la rectificació sobre el Sàhara, lamentant que utilitzen els seus vots "una vegada més" contra "la legalitat internacional". "Aquesta tarda ha estat aprovada en la Comissió d'Exteriors una proposició no de llei exigint la rectificació de la posició de (Pedro) Sánchez respecte del Sàhara, presentada pel PP i secundada per tots els grups a excepció del PSOE. Una vegada més, els vots del PSOE contra la legalitat internacional", ha manifestat Arabi. La reclamació històrica del moviment que representa Arabi és l'autodeterminació i independència del Sàhara Occidental.

Vox i inclús alguns dels socis d'investidura de Sánchez, com Sumar, Bildu i PNB, han recolzat aquest dimecres el PP en el Congrés per exigir que l'Executiu que lidera el PSOE reprengui la política de "neutralitat" i recuperi el "consens polític" davant del conflicte del Sàhara Occidental, i perquè a més informés amb transparència a la Cambra dels seus pactes amb el Marroc. En el text, el PP recorda que el març de 2022, Sánchez va signar una carta dirigida al rei del Marroc en la qual "acceptava trencar" amb més de quatre dècades de posició tradicional del govern espanyol. Es va donar suport a la proposta del Marroc que el Sàhara es convertís en una autonomia dins del Regne del Marroc, al·legant que era la proposta més "realista".

delegado España frente polisario abdulah arabi - Javier Barbancho
Portaveu del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi / Javier Barbancho

El Front Polisario ha criticat amb duresa en nombroses ocasions Sánchez per acceptar l'abril de 2022 el pla d'autonomia plantejat pel Marroc, postura reafirmada en la declaració després de la reunió d'alt nivell entre tots dos països el febrer de 2023. En aquesta visita al Marroc, durant la reunió amb el rei Mohamed VI, Sánchez va reiterar el suport a la proposta conjunta signada entre tots dos el 2022 a Rabat, en la que el govern espanyol considera el pla d'una autonomia del Sàhara Occidental dins del Marroc com la solució "més seriosa, realista i creïble" per a la resolució d'un conflicte vigent durant dècades. Per la seva part, el rei Mohamed VI va agrair al president espanyol la postura "constructiva i important" d'Espanya sobre el conflicte del Sàhara Occidental i va refermar el compromís amb el "full de ruta" conjunt que van iniciar l'abril del 2022.

Gir de Sánchez amb el context migratori de fons

El territori sahrauí, antiga colònia espanyola, va ser ocupada pel Marroc el 1975 i es va produir una lluita armada que va continuar fins al 1991, quan es va acordar un alto el foc per arribar a un acord de referèndum. Aquest acord mai es va produir, per discrepàncies amb el cens i la inclusió o no dels colons marroquins, i l'escalada del conflicte polític va portar a un trencament de l'alto el foc el novembre de 2020. En el context del repte creixent per la migració no regulada a la frontera entre Espanya i el Marroc a Ceuta i Melilla, el govern de Pedro Sánchez va propiciar un apropament amb el Regne del Marroc per millorar les relacions i s'ha allunyat a poc a poc del Sàhara Occidental, cosa que el Front Polisario ha arribat a qualificar de "traïció". El delegat del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi, va afirmar el gener del 2023 que el Marroc utilitzava la immigració per pressionar el govern espanyol i que aquest va "cedir als xantatges".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!