El delegat del Front Polisario a Espanya, Abdulá Arabi, ha retret a Sumar i al PSOE l'"oportunitat històrica" que han perdut en no haver inclòs en l'acord de Govern de coalició presentat aquesta setmana la tornada a la postura tradicional respecte al Sàhara, una postura de neutralitat i amistat passiva amb el poble sahrauí que el 2022 el govern de Pedro Sánchez va enterrar en donar suport manifest al pla d'autonomia sota jurisdicció marroquina per a l'antiga colònia espanyola. A parer del delegat del Polisario, l'actual postura espanyola també constitueix "una omissió contrària al sentiment de la ciutadania, la qual ha demostrat de manera sistemàtica el seu rebuig al canvi de posicionament".

🟡 El Front Polisario acusa Espanya de "deixament de funcions" amb el Sàhara

🔴 Sánchez cedeix davant del Marroc i enterra la independència del Sàhara

Segons Arabi, amb la signatura d'aquest acord "s'ha perdut, per part de Sumar, una oportunitat històrica pel que fa al Sàhara Occidental i especialment en el que concerneix la posició prominent que Espanya hauria d'assumir en la conclusió del procés de descolonització del territori". El delegat del Polisario, que insisteix que Espanya "continua sent potència administradora" del territori, esgrimeix que el "radical gir" de Sánchez va suposar "la ruptura d'un consens unànime de la política exterior espanyola" i adverteix que ara ja "ha deixat de ser una responsabilitat exclusiva de l'actual president en funcions".

Amb tot, el representant del Polisario a Espanya considera que tant el PSOE com Sumar "encara estan en disposició d'alinear-se amb l'escrupolós respecte del Dret Internacional, la protecció dels drets humans, la fi de l'espoli dels recursos naturals en el territori del Sàhara Occidental, i en definitiva, en la defensa del dret a l'autodeterminació del poble sahrauí". "És possible trobar fórmules complementàries que garanteixin el respecte, la promoció i protecció de les legítimes aspiracions del poble sahrauí", sostenen en un comunicat, retraient que l'absència de la qüestió del Sàhara en l'acord "suposa una incoherència manifesta respecte a les posicions mantingudes per totes dues formacions en relació amb altres conflictes internacionals".

Consideren que Espanya ha abandonat el Sàhara

El moviment d'alliberament sahrauí Front Polisario ha acusat Espanya en nombroses ocasions "deixament de funcions" en el seu paper com a "potència administradora" en el conflicte entorn del Sàhara Occidental, com van afirmar en un comunicat emès el maig passat per commemorar el 50 aniversari de l'organització. El representant de la delegació sahrauí a Espanya, Abdulah Arabi, va assegurar que la "capacitat de resistència, la convicció i l'aspiració de llibertat" de la població sahruí "continua igual de viva" i que continuaran defensant "el dret inalienable a l'autodeterminació. 

El territori sahrauí, antiga colònia espanyola, va ser ocupada pel Marroc el 1975 i es va produir una lluita armada que va continuar fins al 1991, quan es va acordar un alto el foc per arribar a un acord de referèndum. Aquest acord mai es va produir, per discrepàncies amb l'elaboració del cens i qui havia de votar, i l'escalada del conflicte polític va portar a un trencament de l'alto el foc per part del Front Polisario el novembre de 2020. En el context del repte per la migració no regulada a la frontera entre Espanya i el Marroc a Ceuta i Melilla, el govern de Pedro Sánchez va propiciar un apropament amb el Regne del Marroc per millorar les relacions i s'ha allunyat a poc a poc del Sàhara Occidental, cosa que el Front Polisario ha arribat a qualificar de "traïció". El delegat del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi, va afirmar al gener que el Marroc utilitzava la immigració per pressionar el govern espanyol i que aquest va "cedir als xantatges".