L'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i exambaixador d'Espanya al Marroc, Jorge Dezcállar, ha criticat el gir geopolític que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet durant els darrers mesos en donar suport a la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental: "És un error molt greu. No entenc què ha fet aquest govern de canviar la nostra posició al Sàhara. No veig quins avantatges hem obtingut, ningú m'ho ha explicat", ha asseverat Dézcallar en una conferència que ha impartit aquest dimecres al Círculo Ecuestre de Barcelona sota el títol "Geopolítica en temps de grans rivalitats", el la qual també ha assenyalat l'enemistat que el gir diplomàtic ha provocat amb Algèria i que "Ceuta i Melilla estan sent asfixiades pel Marroc".

L'ambaixador al país nord-africà entre el 1997 i el 2001 ha recordat que el conflicte al Sàhara Occidental, que reclama des de fa anys la seva independència, encara que el Marroc hi té el control de facto sobre el territori, ve de lluny: "Quan l'ONU va veure que era impossible fer un referèndum d'independència al Sàhara perquè el Marroc s'hi negava va dir que hi havia d'haver almenys un acord entre les parts. I Espanya va recolzar aquesta decisió. I allà estàvem molt bé. I de sobte el senyor president del Govern decideix, sense que ho sàpiga el seu govern ni els seus socis de govern, ni els seus socis d'investidura ni l'oposició, que recolzarà que el Marroc tingui sobirania sobre el Sàhara", ha afirmat Dézcallar. "I d'això ens n'assabentem per una carta que es filtra del Palau Reial del Marroc el text complet del qual seguim sense conèixer perquè no s'ha publicat, malgrat que el Congrés ho ha demanat", ha incidit l'exdirector del CNI.

Sense beneficis

Dézcallar ha argumentat que el suport a la sobirania del Marroc al Sàhara gairebé no reporta beneficis per a Espanya. "Què hem guanyat? Una disminució de la immigració irregular? Val, sí, una disminució que és reversible, però sí", ha concedit Dézcallar abans d'enumerar una sèrie de problemes geopolítics amb el Marroc que persisteixen malgrat el suport diplomàtic a la monarquia magribina. "Ceuta i Melilla estan sent asfixiades pel Marroc. De fet, qui cregui que el Marroc renunciarà a la sobirania de Ceuta i Melilla que s'ho faci mirar. També seguim tenint problemes de delimitació d'aigües territorials amb els marroquins que no es resolen. Tampoc no s'ha reobert la duana de Melilla... Jo només veig que el moviment de Sánchez ens ha posat enmig de la guerra entre Algèria i el Marroc i ens cauen pedres de tot arreu", ha comentat Dézcallar. En la mateixa línia, l'exdiplomàtic espanyol ha argumentat que el moviment del govern ha "enfadat moltíssim Algèria" i que això ha fet baixar un 85% les exportacions amb el país africà en comparació de l'any passat: "A Algèria no es ven res que digui 'Made in Spain'".

"Debilita la posició d'Espanya"

En un altre sentit, Dézcallar ha criticat també que la maniobra del president no tingués el suport del Congrés: "Això debilita Sánchez i debilita la posició d'Espanya. La política exterior ha de ser una política de consens perquè respon als interessos de l'Estat i els interessos de l'Estat no canvien perquè canvia l'inquilí de la Moncloa. I si tu canvies, és perfectament legítim, però explica-ho i digues què s'hi guanya”, ha declarat Dézcallar. Finalment, l'exambaixador del país nord-africà ha pronosticat problemes amb el país veí: "Si el Marroc percep debilitat en la posició d'Espanya, i en aquest moment l'ha de percebre, això significa que Espanya tindrà problemes a mitjà termini o a curt. El Marroc és un gran país, l'hem de tractar amb afecte, però també amb fermesa”.