El representant del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi, ha reiterat l'oposició del grup d'alliberament sahrauí al fet que el Sàhara Occidental esdevingui plenament integrada en el Marroc com a una autonomia, una via per resoldre la qüestió sahrauí que s'ha plantejat darrerament i que han refermat Rabat i la Moncloa aquest dimecres com a la més "realista", durant la visita del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a l'estat nord-africà per a reunir-se amb el monarca Mohamed VI. En un comunicat remès a EFE, el representant diplomàtic del Polisario ha assenyalat, com a resposta a la visita diplomàtica, la reclamació històrica del moviment: autodeterminació i independència pel Sàhara Occidental.

🟡 Concentració a Palma per exigir a Sánchez que "rectifiqui" la posició sobre el Sàhara

🔴 El Polisario retreu al PSOE i Sumar que l'acord de govern no inclogui desfer el gir sobre el Sàhara

El Front d'alliberament sahrauí ha denunciat que Espanya i el Marroc basen les seves relacions bilaterals en les "vulneracions sistemàtiques de drets humans que Rabat comet impunement en el territori ocupat del Sàhara Occidental", la qual cosa, assenyalen, "compromet greument la posició del govern d'Espanya". En la nota de premsa emesa, el Polisario lamenta que "Espanya renuncia definitivament a l'assumpció del rol prominent que li correspondria en el procés de descolonització del Sàhara Occidental", tenint en compte, assenyalen, la seva "condició de potència administradora" del territori, que fins al 1976 fos colònia espanyola.

El Polisario, afegeix el comunicat, considera que la bona relació entre tots dos països "no pot erigir-se amb base en l'obstaculització de l'efectiu exercici del dret a l'autodeterminació i independència del poble del Sàhara Occidental". "Una vegada més, Sánchez ha perdut l'ocasió de retornar al govern d'Espanya a un posicionament oficial alineat amb el Dret Internacional en relació amb el Sàhara Occidental i el legítim dret del poble sahrauí a l'autodeterminació i independència".

Per al Front Polisario, "encara que Sánchez insisteixi a considerar la proposta del Marroc com 'una base realista', això no altera de cap mode la naturalesa jurídica de la qüestió del Sàhara Occidental, tenint en compte que es tracta d'un procés de descolonització inconclús i, per tant, ha de regir-se pel que s'estableix pel Dret Internacional, en un procés polític en el si de Nacions Unides així com de la Unió Africana". El Marroc, per la seva part, va ocupar el territori sahrauí a partir de 1976, amb la retirada espanyola, i considera el Sàhara Occidental com les seves províncies meridionals, de les quals no contempla desprendre's.

Una autonomia, la via "més realista" per Sánchez

En la visita d'aquest dimecres al Marroc, durant la reunió amb el rei Mohamed VI, Sánchez ha reiterat el suport a la proposta conjunta signada entre tots dos en 2022 a Rabat, en la que el govern espanyol considera el pla d'una autonomia del Sàhara Occidental dins del Marroc com la solució "més seriosa, realista i creïble" per a la resolució d'un conflicte vigent durant dècades. Per la seva part, el rei Mohamed VI ha agraït aquest dimecres al president espanyol la postura "constructiva i important" d'Espanya sobre el conflicte del Sàhara Occidental i ha refermat el compromís amb el "full de ruta" conjunt que van iniciar l'abril del 2022.

Gir de Sánchez amb el context migratori de fons

El territori sahrauí, antiga colònia espanyola, va ser ocupada pel Marroc el 1975 i es va produir una lluita armada que va continuar fins al 1991, quan es va acordar un alto el foc per arribar a un acord de referèndum. Aquest acord mai es va produir, per discrepàncies amb el cens, i l'escalada del conflicte polític va portar a un trencament de l'alto el foc el novembre de 2020. En el context del repte creixent per la migració no regulada a la frontera entre Espanya i el Marroc a Ceuta i Melilla, el govern de Pedro Sánchez va propiciar un apropament amb el Regne del Marroc per millorar les relacions i s'ha allunyat a poc a poc del Sàhara Occidental, cosa que el Front Polisario ha arribat a qualificar de "traïció". El delegat del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi, va afirmar el gener del 2023 que el Marroc utilitzava la immigració per pressionar el govern espanyol i que aquest va "cedir als xantatges".