Més policies que van actuar durant el referèndum de l'1-O a Girona, i que aquest divendres han declarat al jutjat com a investigats, han negat ara que es fessin càrregues i parlen "d'actuacions defensives de replegament". Avui, el jutjat ha pres declaració a quatre policies més, entre els quals dos oficials.

El dia del referèndum, aquests investigats van formar part dels dispositius que van anar a l'Escola Verd i al col·legi Dalmau Carles. El portaveu dels advocats voluntaris, Albert Carreras, explica que els policies han coincidit a l'hora d'explicar que ells "només van utilitzar les porres per replegar-se i defensar-se". Una versió que xoca amb imatges que la mateixa jutgessa els han exhibit durant l'interrogatori.

Aquest posicionament contradiu el que van declarar aquest mateix dilluns tres policies que van formar part de l'Operació Copèrnic, els quals no van negar les càrregues sinó que les van justificar com a "accions defensives".

Els advocats creuen que, a mesura que es van succeint les declaracions, els policies investigats van "corregint" la seva versió. "Jo crec que avui la jutgessa, en diverses ocasions, ha notat que li faltaven a la veritat", ha subratllat Carreras.

Els advocats voluntaris, que exerceixen l'acusació, subratllen que els agents van "canviant i adaptant" el relat a mesura que es van succeint les declaracions. I creuen que, abans de passar pels jutjats, als agents se'ls donen "instruccions" sobre allò que han de dir i com explicar-ho.

"Notem que canvien el relat; és a dir, van corregint la manera de descriure l'actuació en funció de les irregularitats i contradiccions que van sortint", critica Carreras. I posa un nou exemple. Si abans altres agents van declarar que un dels insults que els havia ofès més era que els diguessin "espanyols", avui els policies han concretat que se'ls cridava "espanyols de merda".

Preguntes i repreguntes

Els advocats voluntaris també subratllen, però, que amb les declaracions d'avui també hi ha hagut contradiccions. Expliquen el cas d'un agent que va saltar la tanca de l'Escola Verd, i que ha repetit "fins a tres vegades" davant la jutgessa que només va fer ús de la porra en una ocasió. Inicialment ha dit que la va treure perquè estaven "envoltats", i que en cap cas va ser a dins del col·legi.

La jutgessa, però, li ha passat un vídeo en què se'l veu escalant la tanca. "Ell mateix s'ha reconegut i les imatges mostren com salta la tanca del Verd fent servir la porra", ha concretat Albert Carreras. I aleshores, el policia ha explicat que ho va fer "per protegir un dels seus companys, que es trobava a l'altra banda i a qui estaven agredint".

"A partir d'aquí, és la jutgessa qui extraurà les seves conclusions", ha dit el portaveu dels advocats voluntaris. "Però jo crec que ella mateixa, en diverses ocasions, ha notat com li estaven faltant a la veritat, i d'aquí han vingut les preguntes i repreguntes", ha afegit Carreras.

Dilluns que ve, el jutjat ha citat a declarar com a investigats quatre policies més. I dijous, instrucció 2 prendrà declaració a l'agent que va perdre la càmera GoPro a l'Escola Verd. En aquest cas, però, com a testimoni.