L'exdirector adjunt operatiu de la Policia Eugenio Pino ha declarat a l'Audiència Nacional que el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, li va dir que "tractava malament" l'excomissari José Villarejo, una informació que suposadament l'havia traslladat Mariano Rajoy.

És la versió que, segons han informat fonts jurídiques, ha aportat en qualitat d'imputat el que va ser número dos de la Policia Nacional davant del magistrat que investiga Villarejo, Manuel García Castellón.

Citat a declarar per explicar una carta en la qual va defensar la feina "exemplar" de Villarejo, Pino s'ha desdit en part del suport que va manifestar a l'excomissari i ha assenyalat que se saltava la cadena de comandament i li ocultava informació, per la qual cosa va arribar a demanar el seu cessament.

No ho va aconseguir, com tampoc no va aconseguir el de qui va ser comissari en cap d'Assumptes Interns Marcelino Martín-Blas. Segons ha exposat Pino davant del jutge, li feia la vida impossible, però finalment va passar a formar part del Consell Assessor de la Policia.

Sempre d'acord a les fonts, durant la seva declaració Pino ha relatat com Fernández Díaz li va dir que, segons li havia comentat el president Rajoy, "tractava malament" Villarejo. El jutge li ha preguntat si l'exministre ho corroboraria; segons Pino, hauria de fer-ho.

L'excomandament policial, imputat a la peça Kitchen, en la que s'investiga la presumpta operació dissenyada el 2013 des d'Interior per espiar l'extresorer del PP Luis Bárcenas, ha afirmat que tant la Policia com el ministre de l'Interior com el secretari d'Estat sabien de les activitats privades de Villarejo.

Segons el seu relat, la Policia mai no va autoritzar formalment l'ús de les seves empreses encobertes ni el va pagar per això, però sí que sabia que obtenia informació, presumptament de forma irregular, a través d'elles i que les utilitzava com a cobertura per a determinades operacions.

També va saber que Villarejo es va reunir amb l'empresari Javier de la Rosa i l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, sense la seva autorització, si bé ha dit que quan va preguntar al director general de la Policia, Ignacio Cosidó, aquest li va dir que havia d'indagar "més amunt", segons les fonts.

Pino ha insistit que desconeixia gran part de les activitats que realitzava l'excomissari i que ell pensava que treballava per al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) o estava cobert per ell. El jutge, apunten les mateixes fonts, s'ha mostrat molest per aquest suposat desconeixement de Pino, a qui ha recordat que era el DAO i li ha dit "Déu a l'Olimp" de la Policia.