La policia griega ha dispersat una manifestació pacífica dels milers de refugiats que es troben a Lesbos esperant una solució després de l'incendi del principal campament de Mòria. La solució, de moment, és la construcció d'un altre a pocs quilòmetres. Acnur està treballant per un nou campament, el de Kara Tepe però aquesta no és la solució que volen els ciutadans grecs ni tampoc les mateixes víctimes que es troben amb un futur en suspens des de fa mesos. Per això, aquest matí s'han manifestat, han bloquejat les principals carreteres per evitar que arribi el lliurament d'ajuda i reclamen que no volen menjar sinó la llibertat. 

Alguns dels manifestants han llançat pedres i la resposta dels cossos de seguretat grecs ha estat atacar amb gasos lacrimògens a nens, nenes i mares que anaven amb ells passejant de forma pacífica pels carrers. També s'han viscut moments de tensió com el d'una dona refugiada que, presa pels nervis, ha plantat cara a la policia i ha acabat tirada pel terra. Els cops de porra també se succeeixen en un matí que posa de manifest l'urgència que té Europa per resoldre aquesta greu crisi humanitària. 

Mòria ja era un punt calent abans de la pandèmia. En camps de 3.000 persones, n'han arribat a viure 19.000. La setmana passada es van succeir tres incendis consecutius. Una de les hipòtesis apunta que són els mateixos refugiats qui han provocat la situació per reclamar una solució urgent a les condicions de vida d'insalubritat en les que estan sotmesos. El coronavirus ha accentuat els problemes amb una pandèmia que ha corregut dins el recinte. Les solucions que arriben des d'alguns països de la Unió Europea són, inicialment, acollir els menors i adolescents. A tall d'exemple, la Generalitat es compromet a acollir un mínim de 120 refugiats, entre els quals infants i adolescents sols.

La negativa a construir un altre camp ve de la mateixa societat grega que no els vol acollir i tampoc en aquestes condicions. La Federació Panhel·lènica d’Associacions Militars, en una carta dirigida al president de la República i al ministre de Defensa Nacional, sol·licita que les Forces Armades no participin en la creació de Kara Tepe. També ha protestat el personal administratiu de la regió perquè participen en el transport de tendes amb helicòpter i la instal·lació de tendes.

La desesperació dels refugiats ve accentuada per quatre dies seguits dormint al carrer, abandonats per les autoritats i amb un futur immediat encara menys esperançador. Sobretot perquè el nou camp tampoc assegura el refugi immediat de 5.000 persones.