La Generalitat s'ha ofert a participar en l'acollida dels refugiats a l'illa grega de Lesbos després de l'incendi del camp de Mòria i es compromet a acollir un mínim de 100 persones refugiades i 20 menors emigrats sols.

A través dels departaments d'Acció Exterior i Treball Afers Socials i Famílies, el Govern reclama a la UE una resposta "urgent, solidària, humanitària, conjunta i compartida" per a les persones refugiades.

"Catalunya vol ser part activa d'aquesta resposta humanitària", ha assenyala el conseller d'Acció, Bernat Solé. En paral·lel, l'executiu de Torra exigeix al govern espanyol que "compleixi les sentències" de diferents tribunals que donen a la Generalitat les competències d'acollida, amb els recursos i efectius necessaris.

Incendi camp refugiats Moria 2 ACN

Imatge de l'incendi que ha destruït el camp de Mòria / ACN

"Els estats europeus han incomplert el compromís a què van arribar el 2015 per acollir 160.000 persones refugiades", ha apuntat Solé, que ha recordat que aquesta xifra és només una petita part del total. "Cal actuar urgentment davant de les escenes que vivim cada dia al mar Mediterrani o del drama humanitari de Moria, un drama que no és només el que es viu avui en aquest camp de refugiats sinó el com s'ha arribat fins aquí", ha continuat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, que finalment ha volgut posar sobre la taula la feina feta per Catalunya en la resposta de la crisi humanitària de refugiats al Mediterrani. "Ve de lluny i hi ha exemples com la declaració de Catalunya com a port segur per a l'arribada de vaixells de rescat", ha assenyalat Solé.

El camp de Moria

Aquest és el camp més gran d'Europa i hi habitaven 12.000 persones que fugien de la guerra i ara s'han tornat a quedar sense un lloc on dormir.  Per això, des del dia que les flames van cremar Mòria, els refugiats malviuen a la carretera de Lesbos. Per això, avui el govern grec ha començat a aixecar un camp temporal. En aquest sentit, han instal·lat grans carpes facilitades per l'Alt Comissaria de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) en un ampli descampat que servia de camp de tir, situat a prop de Mòria. 

Davant aquesta situació, Alemanya va anunciar ahir que deu països de la UE han arribat a un acord per acollir a 400 menors no acompanyats que estaven sols en aquest camp.