La policia espanyola treballa donant suport aquests dies als Mossos d'Esquadra en la dispersió de les manifestacions que des de dilluns s'estan fent a tot Catalunya en resposta a la sentència del judici al procés. A Barcelona, les càrregues són especialment complexes i dures.

Els dos cossos de seguretat tenen "totes les eines" al seu abast, com va deixar clar ahir el nou director general de la policia, Pere Ferrer. I entre aquestes eines hi ha el gas pebre dels Mossos i els gasos lacrimògens del CNP, del Cos Nacional de la Policia espanyola. Els Mossos encara no han fet servir els extintors de pebre. Mentre que el CNP ahir va utilitzar gas lacrimogen per fer fora una part dels manifestants de la cruïlla del passeig de Sant Joan amb el carrer Aragó.

"Vam considerar que ho havíem de fer per dispersar", diu una font de la policia espanyola. Va ser a darrera hora de la nit i expliquen, les mateixes fonts, que va ser una operació "delicada" i que van haver de fer servir el focus de l'helicòpter per enfocar en el punt on havien de tirar el gas lacrimogen.

També expliquen que van llançar "moltes, moltes pilotes de goma". Expliquen que ho fan a requeriment dels Mossos d'Esquadra: "Quan ens demanen, allà anem".

La policia espanyola treballa conjuntament amb els Mossos. El centre de control de tots els dispositius està situat, de fet, en la mateixa Conselleria d'Interior i és conjunt. Tal com s'ha dissenyat el dispositiu, els Mossos sempre estan a primera línia amb contacte directe amb els manifestants i el CNP, darrere.

Quan dispersen o carreguen, ho fan cadascun amb les seves armes. Els policies espanyols, amb pilotes de goma i els mossos, amb projectils de foam. Ahir van fer un pas més amb els gasos lacrimògens. També tenen a punt dues tanquetes de canons d'aigua, una del CNP i l'altra dels Mossos, que no s'ha fet servir mai. I el gas pebre que la policia catalana va anunciar a bombo i plateret i que va portar la primera crisi interna del departament.