El dia 9 d'octubre és el dia del País Valencià, però sembla que no per tothom. El principal partit en l'Ajuntament de la ciutat de València, Compromís, ha denunciat que ni la policia espanyola ni la delegació del govern espanyol els han deixat "accedir a la processó cívica del 9 d'octubre". "Som un poble que s'alça mil vegades. Ens alçarem mil vegades", han reivindicat en una piulada on han denunciat els fets.

Els valencianistes d'esquerres han explicat que la policia els ha acordonat i no els ha deixat entrar en la processó cívica, alhora que han assenyalat que el cos de seguretat ha "incomplit el ban de l'Ajuntament de València, que fa una crida a la societat civil a manifestar-se pel 9 d'octubre".

Fonts de Compromís consultades pels serveis informatius d'À Punt han explicat que en arribar al punt assignat per la delegació de govern del País Valencià un agent els ha comunicat que "aqueixa tanca no s'obrirà", per ordre de la delegació.

Quan s'han intentat incorporar a la processó en diversos punts, altres agents els han seguit. Finalment, només han pogut participar els alts càrrecs del partit, com el síndic Fran Ferri i la secretària general de la formació, Àgueda Micó, tal com es veu en el vídeo difós a les xarxes socials.

La presència de Vox

Els valencianistes s'ha mostrat molt enfadats a Twitter i han anunciat que demanaran explicacions a la delegació del govern espanyol: "Demanarem contundentment explicacions per impedir el dret a manifestació de la primera força política". Fins i tot han demanat la dimissió de la delegada del govern al País Valencià, Gloria Calero, perquè consideren que la policia ha actuat amb un "clar criteri polític" per a impedir la realització de la marxa als partits d'esquerres, segons recull À Punt.

En aquesta línia, han assegurat el següent: "La policia no ens ha deixat desfilar en la processó cívica del 9 d'octubre a València. A Vox, per contra, sí". De fet, han denunciat que les forces de seguretat de l'Estat han posat "totes les facilitats" a PP, Ciutadans i el partit d'ultradreta, així com a "altres grupuscles d'extrema dreta".

Fonts de la delegació del govern han explicat a la televisió pública valenciana que és impossible que aquesta mena de formacions hagin estat citades per aquest organisme, ja que la processó cívica és responsabilitat de l'Ajuntament de València. També han explicat que diverses persones han intentat passar per una tanca, una decisió que "no respectava l'operatiu policial de tensió màxima" arran dels fets que es van viure l'any 2017.

Compromís és la primera força del consistori de la capital valenciana, a més de tenir-ne l'alcaldia. Joan Ribó és el batlle de València des de 2015 i en les últimes eleccions municipals de 2019 va liderar la llista que va obtenir major representació. En els comicis de 2019, els valencianistes van aconseguir deu regidors, per davant del PP (8), PSPV (7), Ciutadans (6) i Vox (2).

 

Imatge principal: El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha pogut participar finalment a la processó cívica del 9 d'octubre / Europa Press