La policia danesa va rebre un avís de les autoritats de seguretat alemanyes sobre el viatge del president Puigdemont però va decidir no actuar. L'advertència es va realitzar hores abans de la detenció del president a Alemanya, quan aquest va travessar la frontera danesa des de Suècia en el seu intent de tornar a Bèlgica.

A les 10 del matí del diumenge, la policia alemanya va advertir la seva homòloga danesa que Puigdemont estava creuant el país. Així ho ha relatat l'agència de notícies Ritzau i els principals diaris de Dinamarca. Minuts després, a les 10:50h, mentre el cotxe del president encara estava travessant el país, el cos policial federal d'Alemanya va enviar més detalls sobre el vehicle. Faltaven uns 10 minuts perquè entrés en territori alemany.

Recorregut de Puigdemont per Dinamarca / Google Maps

Segons ha explicat el director de la policia danesa, Svend Larsen, malgrat rebre aquesta informació, els temps van fer "pràcticament impossible" arrestar Puigdemont a Dinamarca, la qual cosa va deixar la detenció en mans de les autoritats policials alemanyes.

La detenció de Puigdemont

A les 11 del matí, després d'unes tres hores de trajecte per Dinamarca, va travessar la frontera a Alemanya per seguir el seu camí de Bèlgica. El relat que segueix ja és prou conegut: Puigdemont va ser retingut a les 11:19h en una gasolinera entre les localitats de Schuby i Jagel, a l'autopista A7.

El president, que portava cinc mesos en l'exili a Bèlgica, estava tornant a la seva residència de Waterloo quan va ser interceptat. Puigdemont tenia previst contactar amb les autoritats belgues en tornar al país, una cosa que no es va produir gràcies a la col·laboració de les autoritats alemanyes i espanyoles, la bona relació de les quals podria facilitar la seva extradició.

Crítiques des d'Alemanya

El president d'un dels principals sindicats d'Alemanya, la Unió de Policia Alemanya, Ernst Walter, ha criticat el fet que la policia danesa no procedís a detenir al president malgrat tenir la informació.

Walter considera incomprensible que l'arrest tingués lloc a Alemanya i no a Dinamarca, sent ambdós països de la Unió Europea. "La policia danesa hauria de treballar de la mateixa manera que la xarxa europea", ha declarat en una ràdio local de Bayern.