Actuació oberta. La policia espanyola ha detingut avui almenys cinc persones relacionades amb el cas de contractes irregulars de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat, destapat en la causa principal del Consell Esportiu de L'Hospitalet (CELH), en la qual des del 2020 hi ha una desena d'investigats, entre ells, l'alcaldessa socialista Núria Marín, actual presidenta de la Diputació de Barcelona. Les persones detingudes són tècnics i responsables municipals, i no hi ha cap actual regidor del PSC, tot i que un ho havia estat el 2018. Per ara, es desconeix si les detencions són policials, fins que acabin els escorcolls, o han estat ordenades pel titular del jutjat d'instrucció 2 de Cornellà, Diego Acosta, que ha aprovat els escorcolls al consistori i al Consell Esportiu del Baix Llobregat, a Sant Feliu de Llobregat. Els agents de la UDEF entraven, al migdia, a la seu central de l'ajuntament.

Amb aquesta actuació s'intenta escatir si hi ha un contracte de serveis suposadament “fals” entre l'Ajuntament de Cornellà i el Consell Esportiu de L’Hospitalet (CELH), a través del qual l’ajuntament des del 2018 li pagava el sou dels àrbitres a un preu superior del real, i part d’aquests diners podrien haver estat desviats, segons fonts de la UDEF. El contracte fixat en tres anys de servei, del 2018 al 2020, tenia una despesa de 89.222 euros. El titular del jutjat d’instrucció 2 de Cornellà ha obert la investigació pels delictes de malversació de fons i falsedat documental, a través dels documents que es van trobar en els escorcolls del 2020 del Consell Esportiu de L’Hospitalet, on hi ha una desena d’investigats per desviar fons d’aquesta entitat privada que rep fons públics, del consistori i també de la Generalitat, a fins particulars.

 

Implicats

En concret, s’indica que els mateixos funcionaris del Consell Esportiu de L'Hospitalet investigats haurien afavorit la contractació de la proposta de l’Ajuntament de Cornellà. El Consell Esportiu del Baix Llobregat gestiona la lliga que l’ajuntament du a terme als poliesportius del municipi. En la causa de l’Hospitalet, els principals acusats són l’actual tinent d’alcalde d’Urbanisme i primer secretari del PSC, Cristian Alcázar Esteban, i Eduard Galí, director del CELH. A tots dos se’ls investiga per presentar davant de notari una acta suposadament falsa de la comissió directiva del consell.

Denúncia

El cas de l’Hospitalet va ser denunciat pel llavors regidor d'Educació de l'Hospitalet de Llobregat, Jaume Graells, que va presentar la seva dimissió com a tinent d'alcalde de la ciutat per la "inacció" del govern municipal davant les presumptes irregularitats econòmiques al Consell Esportiu que ell mateix va denunciar a la policia.

L'abril passat, l’alcaldessa Núria Marin, com a investigada, va negar haver avalat qualsevol irregularitat. El secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, també va declarar com a investigat i va sostenir que la subvenció concedida al Consell “com tot, passa fins a set filtres” i la revisió tècnica dels comptes “és impecable”. El Consell Esportiu de L'Hospitalet tenia un pressupost de 969.734 euros l’any 2019, dels quals 210.000 euros són aportats per l’Ajuntament i 110.700 euros per la Generalitat. Una gran part (636.348 euros) són de particulars i famílies per a l’esport federat i els casals.

A l’entitat hi havia cinc càrrecs municipals i la policia sosté que van falsificar l’acta de l’assemblea en la qual s’aprovava el pressupost del 2020 presentat a la Generalitat, però l’aprovada pels socis era amb la meitat de partides. En aquesta assemblea hi era Marín, que ho va admetre, com una visita a l’entitat. “És un error comptable innocu”, segons les defenses, que es va arreglar en una assemblea posterior.