La Policia Nacional ha identificat l'home que ha enviat una carta a la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, amb una navalla aparentment ensangonada. Ell mateix havia escrit el seu nom i la seva adreça com a remitent, i haurien resultat ser reals, segons fonts policials. La investigació està oberta. Es tracta d'un veí del municipi madrileny d'El Escorial, que segons La Sexta està diagnosticat d'esquizofrènia. No tindria res a veure amb l'autoria de les altres amenaces a Marlaska, Iglesias i Gámez. Fonts del Ministeri de l'Interior assenyalen que el cas ja es troba judicialitzat als jutjats de la Plaza Castilla. El jutge haurà de decidir. 

Segons han informat aquest matí fonts d'Interior, el Ministeri d'Indústria i Turisme va rebre divendres passat una carta dirigida a la ministra amb "una navalla aparentment ensangonada". No ha estat oberta fins a aquest dilluns. La navalla, de mida mitjana, contenia "marques vermelles que la policia està analitzant si és sang o pintura". En el sobre, de la mida DIN-A4, també hi havia "un munt de folis grapats amb còpies ampliades de missatges de WhatsApp i Twitter", així com "un full manuscrit amb paraules soltes i frases" que encara no poden detallar.

Com s'ho va fer per a eludir el control de seguretat? Segons les fonts del Ministeri d'Indústria, el sobre incloia també un CD que impedia que la navalla aparegués a l'escàner.

Reaccions transversals

La mateixa Reyes Maroto ha reaccionat a través del seu compte de Twitter. "Les amenaces i la violència mai faran callar la veu de la democràcia", ha advertit la ministra d'Indústria, que ha sostingut que "la llibertat prevaldrà". Maroto ha agraït totes les mostres de suport i ha assegurat que això "reforça la seva voluntat de treballar per un futur millor". Aquest migdia ha presentat una denúncia a la comissaria del CNP al Congrés.

El president espanyol Pedro Sánchez ha avisat que "no ho permetran" i que "no deixaran que l'odi s'apoderi de la convivència a Espanya", traslladant el seu suport a Reyes Maroto. La candidata i presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso és qui més ha trigat a condemnar-ho, però ho ha fet, assegurant que "les amenaces als representants públics no tenen sentit en un país en llibertat".

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha expressat "tota la seva solidaritat amb Reyes Maroto", i ha assegurat que "ja n'hi ha prou d'amenaces feixistes". També ha reaccionat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha traslladat la seva "condemna més ferma a la terrible amenaça de mort", ha desitjat que el responsable respongui davant la justícia i ha advertit que "això no pot continuar així".