Un Guàrdia Civil desplaçat a Catalunya pel referèndum de l'1 d'octubre ha reconegut la resistència pacífica dels votants durant la seva intervenció a Castellgalí. Ho ha fet aquest dilluns mentre declarava com a testimoni al Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa. D'aquesta manera ha contradit l'atestat de la Guàrdia Civil que afirmava que els veïns que van anar a votar al col·legi de Castellgalí es van mostrar violents, assegura el diari Regió 7.

El rotatiu explica que ja havien declarat dos guàrdies civils del dispositiu de Fonollosa i que aquest dilluns ho feien dos més pel de Castellgalí. Tots ells formaven part de la unitat de Recollida de Material, la funció dels quals era endur-se les urnes i les paperetes. Van anar al Jutjat de Manresa responent a la denúncia col·lectiva impulsada pel Col·legi d'Advocats de Manresa contra l'ús desproporcionat de la força.

L'atestat policial dels agents indicava que a Castellgalí hi havia hagut violència en forma de puntades de peu i escopinades, tot i això, el testimoni ha exposat que la resistència era pacífica; en aquesta localitat les càrregues van provocar 19 ferits.

Els 4 agents que han declarat a Manresa han identificat dos tinents que van dirigir l'operatiu i ja se'ls ha citat a declarar com a testimonis el proper mes de març. Regió 7 explica que hauran de declarar per explicar, per exemple, per què van decidir continuar carregant contra la gent asseguda a l'entrada, quan ja havia quedat lliure un altre accés a l'escola de Castellgalí.