Polèmica a les xarxes pel que ha dit un òrgan de la Junta d'Andalusia sobre Blas Infante, ideòleg de l'andalusisme polític —el corrent de pensament que mostra preocupació per la identitat andalusa, alhora que reivindica l'existència del poble andalús i la seva necessitat d'assolir l'autogovern. "Va ser un dels tantíssims espanyols que va tenir la desgràcia de patir les conseqüències de la fallida de la convivència i la democràcia liberal", ha etzibat a Twitter el Centre d'Estudis Andalusos (CEA). Tot un eufemisme per evitar dir el que realment va passar: fou afusellat per militars colpistes a l'inici de la Guerra Civil Espanyola.

La cosa és que aquest dimecres 2 d'agost es van complir 87 anys d'ençà que els falangistes van detenir Blas Infante a casa seva, a Coria del Río (Sevilla). L'assagista va romandre empresonat fins al 10 d'agost, quan va ser afusellat de matinada en una cuneta. Aleshores, el CEA ha fet un fil de Twitter per fer-se ressò de l'efemèride... fent servir uns eufemismes terribles. Lluny de parlar del cop d'estat, l'entitat s'ha limitat a dir que "en aquella Espanya del 36, els drets de l'individu i els més elementals procediments judicials havien saltat pels aires". "Blas Infante va ser un dels tantíssims espanyols que va tenir la desgràcia de patir les conseqüències de la fallida de la convivència i la democràcia liberal", conclou.

La correcció sobre Blas Infante i la Guerra Civil

Aquesta última piulada no ha agradat gens a molts usuaris de les xarxes socials, que han esclatat contra el CEA i li han demanat que l'esborrin. A més, han aconseguit posar una nota al comentari per corregir-lo: "Blas Infante va ser afusellat pels militars colpistes a l'inici de la Guerra Civil Espanyola. En aquesta guerra, les forces armades es van rebel·lar contra el govern electe democràticament de la Segona República". Així, molt millor.

Després de la polèmica, el CEA ha demanat disculpes públicament: "Lamentem profundament l'errada d'aquesta piulada i demanem disculpes per això". Tanmateix, no han refet el fil ni l'han esborrat. L'únic que han fet ha sigut afegir un nou missatge després de 24 hores per dir que "la fallida de la convivència va tenir com a resultat del cop d'estat, la Guerra Civil Espanyola i una dictadura durant 40 anys". "Al cap de pocs dies, el 10 d'agost del 1936 va ser assassinat Blas Infante, en el quilòmetre 4 de la carretera de Carmona", conclou.