Tal dia com avui de l’any 1936, fa 86 anys, a Sevilla; un escamot de falangistes que havien participat en el cop d’estat militar contra la República (18 de juliol de 1936) i que efectuaven tasques repressives a la rereguarda del bàndol rebel; assassinaven el notari, periodista i historiador Blas Infante Pérez, pioner del pensament polític andalusista; i, contemporàniament considerat “pare de la pàtria andalusa”. Blas Infante va ser detingut pels falangistes l’1 d’agost de 1936, en un context d’extrema repressió desfermat pels capitostos colpistes a la capital andalusa; i després de nou dies de captiveri i tortures, va ser afusellat en una finca als afores de Sevilla, a l’actual barri de Santa Clara. Les darreres paraules de Blas Infante van ser: “Viva Andalucía libre”.

El pensament de Blas Infante s’havia construït sobre tres pilars: el krausisme (del filòsof alemany Karl Christian Krause); el costisme (de l’economista aragonès Joaquín Costa); i el federalisme (del polític català Francesc Pi i Margall). La influencia krausista es percebia en la seva idea de nació (un organisme format per una sèrie de parts vives —les “regions”— que s’articulaven harmònicament). En canvi, la influencia costista era fruit del paisatge de conflicte social que imperava al camp andalús. Blas Infante es va inspirar en Joaquin Costa per formular un Ideal Andaluz (1915) que proposava la creació d’una àmplia i dinàmica classe mitjana agrària. I, finalment, la influencia de Pi i Margall era patent en la seva idea d’una Espanya nova, plural i solidària.

A finals de la dècada de 1920 —durant el règim dictatorial de Primo de Rivera— va mantenir contactes clandestins amb representants de l’emergent galleguisme polític i cultural, especialment amb Risco i amb Castelao. Però amb qui va tenir més complicitat política va ser amb el president Companys. Durant l’etapa republicana (a partir de 1931), mantindrien una estreta amistat i compartirien un ideal polític: materialitzar la República Federal espanyola. Quan, després dels Fets del Sis d’Octubre (1934), el president Companys i els consellers del govern de Catalunya van ser empresonats i condemnats, Blas Infante va ser una de les poques personalitats del món polític i cultural espanyols que va visitar els presos polítics catalans.

Imatge principal: Blas Infante i els seus fills. Font: Biblioteca del Parlamento de Andalucía.