Tensió creixent a Podemos davant la convocatòria d’eleccions generals. L'encara vicepresident del Govern balear, Juan Pedro Yllanes, ha culpat la cúpula nacional del partit de la "catàstrofe absoluta" que han sigut els resultats en els comicis municipals i autonòmics d'aquest diumenge 28 de maig — després d'aconseguir un únic diputat al Parlament de les Illes Balears.  Així doncs, ha demanat la dimissió de la líder de la formació, Ione Belarra; el portaveu parlamentari, Pablo Echenique; i la número 3, Lilith Verstrynge. També ha demanat que Podemos "s'integri a Sumar".

En una entrevista d'aquest dimarts a Onda Cero, Yllanes ha defensat la necessitat de "fer autocrítica". "Crec que cal fer-la. Tots hem de fer la nostra part d'autocrítica", ha incidit. Però la realitat és que ha trobat "sorprenent" que "s'hagi obtingut aquest resultat" després d'una "bona gestió", de la qual s'ha mostrat "absolutament orgullós". Llavors, la culpa de la "catàstrofe absoluta" a Balears (i arreu de l'estat espanyol) ha sigut de la cúpula nacional de Podemos. "Han sigut les males polítiques impulsades des de Madrid que apel·laven a una minoria escassíssima, a més del dirigisme que hi ha hagut quant a la campanya per part de Madrid", ha precisat.

Crítiques a Pablo Iglesias

El vicepresident balear ha criticat que "el lema es va imposar des de Madrid, les candidates es van imposar des de Madrid" — en referència a Antònia Jover, que no va aconseguir entrar al Parlament; i Lucía Muñoz, que es va quedar amb un únic seient a l'Ajuntament de Palma. "És una demostració evident, primer del fet que no coneixien la realitat de Balears; segon, que s'estava posant en perill un bon bagatge polític durant aquestes dues últimes legislatures en les quals Podemos ha tingut una presència important en la governabilitat de Balears", ha criticat. Aleshores, vol que hi hagi assumpció de responsabilitats polítiques a la cúpula nacional de Podemos: "És sorprenent que Lilith Verstrynge, Ione Belarra o Pablo Echenique no hagin desaparegut ja de l'escena política". "No puc entendre com no hi ha hagut una resposta categòrica, 48 hores després d'haver portat el partit a un precipici del qual no hi ha sortida, malauradament", ha insistit.

Les crítiques no s'han acabat aquí. "Malauradament, un projecte il·lusionant fa vuit anys l'han malbaratat els qui ara són els seus responsables amb la col·laboració d'agents externs", ha manifestat Yllanes. És això una referència a Pablo Iglesias? El vicepresident balear ha assegurat que la referència és a "aquells qui havent abandonat responsabilitats en el partit han pretès seguir conduint-lo des de fora", malgrat que "no és la millor estratègia ni la millor manera de fer política". Sembla que sí, que parlava d'Iglesias.

Juan Pedro Yllanes, Podemos i vicepresident Govern balear
L'encara vicepresident del Govern balear, Juan Pedro Yllanes (Podemos) / Europa Press

Sumar i les eleccions generals 2023

En el nou escenari d'eleccions generals anticipades, Yllanes ha considerat que Podemos es veu obligat a "fer desaparèixer les primàries obertes" perquè això "ja és una qüestió de supervivència". "Ara mateix, una candidatura de Podemos separada de Sumar seria un suïcidi polític", ha valorat. També ha incidit que la formació "ha de dissoldre's dins Sumar sense posar cap mena de condició ni imposició perquè no li queda una altra opció". 

Finalment, el vicepresident balear ha apuntat que "Pedro Sánchez ha intentat fer una picada d'ullet claríssim al PSOE, salvar el seu partit i la seva situació dins d'ell, enviant a la ciutadania el missatge que l'única manera d'aturar la dreta i l'extrema dreta és el PSOE, apel·lant al vot útil". "Després de la desfeta espectacular del PSOE a les municipals, és cert que a Balears no tant, obligava a un gir de timó i aquest no podia ser un altre que la convocatòria d'eleccions", ha reconegut.